7 redenen om thuis te blijven

1 Film

Man on the Moon

Milos Forman (VS, 1999) Veronica, 20.30-22.45u.

Absurde film over het absurde leven van absurde komiek Andy Kaufman. Perfect gespeeld door Jim Carrey, die na een reeks hysterische en platte komedies kennelijk toe was aan intelligenter werk, zoals The Truman Show en deze film. Carrey speelt de compromisloze komiek Andy Kaufman die optreedt in zaaltjes en zelden iemand aan het lachen krijgt, maar dat zo briljant doet dat een impresario in het publiek (Danny DeVito) toch interesse krijgt. Hij weet Kaufman in de populaire sit-com Taxi te krijgen, waar hij als de onnozele gastarbeider Latka de show steelt. In ruil voor zijn succes eist Kaufman nu dat ook de weerzinwekkende komiek Tony Clifton op tv komt. Maar wie is Tony Clifton? Man on the Moon, van de voormalige Tsjech Milos Forman, is net zo vaak wel en niet verschrikkelijk grappig als Kaufman zelf en laat de kijker in verwarring achter. (BB)

Jim Carrey Man on the Moon Year: 1999 Director: Milos Forman Jim Carrey PHOTOS12

2 reality

Uit het leven

Talpa, 22.05-23.05u.

Afgelopen week werd bekend dat restaurant Uit het leven aan de Amsterdamse Overtoom over de kop is. De ex-prostituees die het horecabedrijf draaiend moesten houden, slaagden daar niet binnen de gestelde termijn van drie maanden in. Er was te veel onderlinge ruzie, en dat de eetgelegenheid maar vier avonden per week open was, hielp ook niet mee. Talpa zendt de realityserie over de vrouwen vanavond nog uit. Laatste kans dus.

3 muziekdocu

Bløf in Bhutan, Rockin' the Himalayan Kindom

Ned. 3, 23.00-0.00u.

Voor hun nieuwe cd Umoja trok de Zeeuwse band de hele wereld over om samen te spelen met locale musici. Tijdens hun reis door Bhutan werd Bløf gevolgd door een Bhutanese filmmaker. Hij registreerde de samenwerking van de band met traditionele volkszanger Jigme Drukpa. De documentaire eindigt met het spetterende concert dat Bløf en Drukpa samen gaven voor 14.000 Bhutanezen. (BB)

4 reportage

Ministers terug op de werkvloer

Ned. 3, 19.50-20.25u.

In deze reportageserie van de RVU gaat staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof terug op de werkvloer. Hij moet aan de slag als intercedent op een arbeidsbureau voor senioren. Ook onderzoekt Van Hoof als arbeidsinspecteur de werkomstandigheden bij een slachterij en valt hij als sociaal rechercheur huishoudens binnen die worden verdacht van fraude.

5 Fröbelen

Riem met lichtkrant(je)

Via www.bestel.nl voor 19,95 euro. Veel meer modellen (onder meer) bij www.icedoutgear.com

Het is thuis een ongelooflijk gepiel met de drie knopjes achterop de led buckle (de riem met lichtkrant), maar dan heb je ook wel een customized kledingstuk, waarmee je (nu nog even) in iedere kroeg opvalt. Je kunt zes verschillende teksten in de riem programmeren. Een ervan kan maximaal 512 tekens bevatten (een sms'je bevat er 180) en de vijf andere berichten maximaal 256 tekens. Reeds een aantal keer gezien: knipperende of langsschuivende voornamen. Nog nooit gezien: “Oo.oOo.oO'. Een belangrijke verbetering aan de nieuwe generatie led buckles (en led T-shirts, die nu ook beginnen te komen) zou zijn als het mogelijk wordt om je eigen riem een sms'je met de nieuwe tekst te sturen. Zo zou je alert kunnen reageren op bepaalde situaties in de kroeg. Zoals: “Ik zei: witbier.' Of: “Heb jij mijn pen gepakt?' (WW)

6 Game

Space Invaders

Via www.spelletjes.nl

In 2005 bracht spellenmaker Taito de oude klassieker Space Invaders opnieuw op de markt voor de Playstation 2 en de Xbox, in een nieuw jasje en met fantastische graphics. Maar is het niet veel leuker om gewoon dat oude krakende spel eens uit de kast te halen? Retro gaming is een trend. Je kunt natuurlijk een oude Atari-pc kopen, maar die neemt in vergelijking met moderne laptops wel erg veel ruimte in beslag. Gelukkig zijn er ook gratis websites die ouderwetse spelletjes aanbieden. Samen met Pacman is Space Invaders toch wel het spel dat de meeste nostalgie oproept. Die schelle bliebjes, de schietende, uit enkele blokjes bestaande aliens en dat kleine laserkanon waarmee jij alleen de verschrikkelijke invasie van ruimtewezens tegen kunt gaan. De techniek van games mag sinds de komst van dit spel in 1978 dan getransformeerd zijn, de makers wisten toen al goed wat spanning was. (JL)

7 smeren

Voetenmasker

Bij Etos voor 1,59 euro per zakje

Maskers voor je gezicht zijn er al lang. Of je nu klei, groene modder of zelfgemaakte yoghurt- en komkommermengsels op je wangen wrijft, echt prettig voelt het niet. Het smeren gaat nog wel, maar als het masker intrekt en hard wordt, is het eerste effect vaak geen schone huid, maar enorme jeuk. Om nog maar de zwijgen over het moment waarop de bel gaat als je net in kamerjas met een groen hoofd op de bank zit. Er is ook een minder onaangename manier om jezelf eens te reinigen: het voetenmasker. Je koopt het kant-en-klaar in een voetvormig zakje. In de zak zit een emulsie met kleine steentjes, die het eelt op je voetzolen tegengaat. Het is minder agressief dan puimsteen en verzorgt je voeten. Bijkomend voordeel is dat je als de bel gaat nu lekker met je ingesmeerde voeten omhoog kunt blijven zitten. Dan moet een ander de deur maar even opendoen. (JL)

    • Ward Wijndelts
    • Janna Laeven