Zoon Marko haalt Milosevic op

Het openbaar ministerie van Servië is bereid Mirjana Markovic naar Belgrado te laten reizen voor de begrafenis van haar echtgenoot Slobodan Milosevic. Een aanklacht tegen Markovic wegens corruptie zou worden ingetrokken. De familie wil Milosevic in Belgrado begraven.

Marko Milosevic, de zoon van Milosevic en net als Markovic in Rusland woonachtig, heeft gisteren een visum gekregen om het stoffelijk overschot van zijn vader te kunnen ophalen in Nederland. Hij komt vandaag aan. Ook tegen hem liep een gerechtelijk onderzoek. Maar hij staat niet op de lijst van Interpol dus is er geen enkele reden hem niet toe te laten, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Servische regering heeft verklaard dat Milosevic in ieder geval geen staatsbegrafenis zal krijgen. Dit had zijn partij, de Socialistische Partij, geëist. Tegen een kleine begrafenis in Servië heeft de regering geen bezwaar.

Slobodan Milosevic overleed zaterdag op 64-jarige leeftijd in de strafgevangenis van Scheveningen. Hij stond terecht voor het Joegoslavië-tribunaal voor 66 aanklachten van genocide en oorlogsmisdaden, begaan in de Balkanoorlogen van de jaren negentig.

Sectie heeft uitgewezen dat Milosevic is overleden aan een hartaanval. Gebleken is dat hij stoffen in zijn bloed had die de werking van bloeddrukverlagende medicijnen blokkeerden. Hoe die stoffen in zijn bloed zijn gekomen, is niet duidelijk. Gewacht wordt op de uitslag van het toxicologisch onderzoek dat bij de sectie werd verricht.

Rusland heeft gisteren laten weten de sectie die in Nederland is verricht `niet helemaal te vertrouwen`. Milosevic had de Russische regering afgelopen vrijdag nog laten weten dat zijn leven in gevaar zou zijn. Hij vroeg Russische steun om zich in Moskou te laten behandelen. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov toonde zich gisteren gepikeerd dat het Joegoslavië-tribunaal Rusland `kennelijk niet vertrouwde`.

pagina 6 en 7