Vormcrisis? Welke vormcrisis?

Eén commissaris verliezen is slordig, twee is vervelend, drie wordt pijnlijk, maar vier missen verraadt een diepgaand conflict.

Baggeraar Boskalis zag gisteren drie van zijn vijf commissarissen per direct opstappen. Nummer vier blijft nog even zitten in het belang van de continuïteit. Maar nummer vijf wordt niet genoemd. En hij is wel de machthebber: Martijn van de Vorm, bestuursvoorzitter van investeringsmaatschappij Hal, tevens de grootste belegger in Boskalis, met ruim 31 procent van de aandelen.

Niet alleen het weglaten van de naam Van der Vorm in het persbericht over het conflict gisteren suggereert dubbele bodems. Ook de tekst over de aard van het conflict is in zichzelf tegenstrijdig: wel over de benoemingsprocedure van een toekomstige bestuursvoorzitter, maar níet over de in december benoemde nieuwe eerste man Peter Berdowski. Hetzelfde geldt voor het tijdstip van het conflict, vier maanden na de laatste keer dat de commissarissen logischerwijs over de opvolging hebben gepraat.

Boskalis is een van de beursgenoteerde kernbeleggingen van Hal. De andere twee zijn Vopak (olie-opslag) en Univar (chemicailiëntransport). De fusie van Vopak en Univar en de latere uiteenrafeling daarvan gingen eerder gepaard met onderbroken bestuurlijke carrières en een aftredende president-commissaris.

Het conflict nu bij Boskalis doet een beetje denken aan het opgedrongen vertrek vorig jaar van Marike van Lier Lels als tweede man bij Schiphol. De aanvankelijke cryptische verklaring bleek bij nader inzien niet helemaal te voldoen. Maar ja, persberichten over ruzies in de top worden maar met één doel geschreven: de kool en de geit sparen, de vrede bewaren en rechtszaken voorkomen.

De ruzie bij Boskalis onttrekt bijna aan het beeld hoeveel geld superbelegger Hal het afgelopen jaar heeft verdiend dankzij de olieprijsstijgingen en zijn stug volgehouden voorliefde voor investeringen in 'oude economie'. De olie boom is ook een koersboem, juist voor de kernbeleggingen van Hal.

De waarde van de Hal-aandelen in Boskalis, Vopak en Univar is ten opzichte van de cijfers van eind 2004 in het jaarverslag van Hal verdubbeld. Toen stonden die pakketten voor 982 miljoen euro in de boeken, nu is de waarde zo'n 1,95 miljard euro.

Wie nu nog van de winst op deze 'olie-aandelen' wil profiteren door goedkoop aandelen Hal te kopen, kan zich de moeite besparen. De financiële markten zijn heel efficiënt: ook de koers van Hal is sinds begin vorig jaar verdubbeld.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga