Verduisterde maan valt weinig op

Vannacht vindt aan de hemel een totale maansverduistering plaats. Die zal nauwelijks opvallen doordat de volle maan ditmaal niet door de kernschaduw van de aarde beweegt, maar alleen door de bijschaduw (zie figuur). Er ontstaat geen 'hap' in de maan doordat die op elk moment van de eclips nog licht van de aarde blijft opvangen (en weerkaatsen).

Het maximum van de verduistering heeft plaats om 00.47 uur. Rond die tijd is duidelijk te zien dat het onderste (zuidelijke) deel van de maan donkerder is dan het bovenste deel. De maan staat dan tamelijk hoog in het zuiden en is dus ook vanuit de stad goed te zien. De eclips begint ongeveer een uur eerder, maar op dat moment is er nog niets van een helderheidsverschil te bespeuren.

Totale bijschaduwverduisteringen zijn tamelijk zeldzaam. De vorige vond plaats op 31 januari 1999, de eerstvolgende is op 29 augustus 2053.

    • George Beekman