Trichet: Polen moet bank respecteren

Polen moet zijn centrale bank respecteren en beter beschermen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, gisteren gezegd.

Trichet is bezorgd over aanvallen op de Poolse centrale bank en de president ervan, Leszek Balcerowicz, in de afgelopen dagen. Poolse politici dreigen zelfs Balcerowicz voor de rechter te slepen en tot aftreden te dwingen, omdat hij de nationale belangen van Polen zou schaden. 'De onafhankelijkheid van de Poolse centrale bank is zeer belangrijk', zei Trichet.

Balcerowicz verzet zich tegen pogingen van de Poolse regering om een fusie tussen twee buitenlandse banken in Polen te blokkeren. De regering vreest dat staatsbank PKO door de fusie zal worden overschaduwd. De Europese Commissie heeft Polen vorige week al beschuldigd van economisch nationalisme en van de belemmering van het vrije verkeer van kapitaal.

De KNB, de door Balcerowicz voorgezeten commissie die toezicht houdt op de banksector, zal in principe morgen een oordeel vellen over de omstreden bankenfusie. De regering is met name boos dat zijn onderminister Cezary Mech (Financiën) van KNB-bijeenkomsten is uitgesloten door Balcerowicz. Mech was volgens Balcerowicz volstrekt partijdig.

'De leden van de banktoezichthouder kunnen niet blind het huidige beleid van de regering en van de regeringspartij uitvoeren', zei Balcerowicz afgelopen vrijdag, tijdens een donderpreek in het parlement. 'De tijden van het oude regime, toen instituties slechts een façade waren, zijn voorbij.'