Tok Tok Tok

Geen opgehokte kip maar een jazzy zingende dame. De 'Tok' zit in de voornaam van de zangeres: de Nigeriaans-Duitse Tokunbo Akinro. Ze zoekt het in eenvoud en intimiteit en doet dat niet slecht in vergelijking met andere popjazz-zangeressen als Norah Jones, Madeleine Peyroux, Viktoria Tolstoy. Ze hebben een bescheiden stemgeluid en mijden loeiende gitaren.

De haan van Tok Tok Tok is de Deens-Duitse saxofonist Morten Klein. De twee doen bijna alles samen, tot de eindproductie toe. Op het vorig jaar verschenen album About, zowel in Duitsland als in Frankrijk bekroond, staan uitsluitend eigen stukken. De net verschenen compilatie cd I Wish daarentegen laat 73 minuten lang het (pop)repertoire horen waarmee Tok Tok Tok zich in 1999/2000 een markt veroverde. Van de titelsong van Stevie Wonder en Day Tripper van de Beatles tot The Jack van AC/DC klinkt alles bekend. Maar wel met een typische Tok Tok Tok-touch: huiselijk en nabij, ze noemen het zelf 'acoustic soul'.

In 2004 stonden Akinro en Klein op een verkeerde plek op het North Sea Festival, maar vrijdag 17/3 op het SJU Jazzfestival in Utrecht krijgen ze met Christian Flohr op contrabas en Jens Gebel op Fender Rhodes alle ruimte om te laten horen wat 'acoustic soul' behelst.

Tok Tok Tok: I Wish (Einstein BHM 3006-2). Distr. ZYX
    • Frans van Leeuwen