Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor de nieuwste trend op kookgebied: moleculair koken. Frituren in stikstof of virtuele stamppot. Het klinkt bijzonder, maar is het ook lekker? Verder naar aanleiding van het thema van de Boekenweek 'Boem, paukeslag' een visie van slagwerkgroep Slagerij van Kampen en dichter Menno Wigman. Ned.2, 18.20-18.50u.

In Het uur van de wolf onderzoekt kunstcriticus Robert Hughes de ontwikkelingen in de moderne kunst van de afgelopen twee decennia. Hij vraagt zich daarbij af of moderne kunst nog steeds shockerend kan zijn in haar originaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. „Momenteel gaan de meest controversiële kunstwerken over de persoonlijke fobieën van de artiest”, aldus Hughes. Met werk en bijdragen van David Hockney, Paula Rego, Jeff Koons en Sean Scully. Ned.3, 20.25-21.25u. Picture shows: Robert Hughes in New York, USA. ©Jeremy Pollard In the aftermath of Robert Hughes' series 'The Shock of the New', in the early Eighties, the contemporary art market exploded in an orgy of hype, fame, controversy and big money. Hughes returns to the modern art world to see what it has to offer us in the 21st century. WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'THE NEW SHOCK OF THE NEW' and provided Jeremy Pollard is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of Jeremy Pollard or Oxford Film/TV. Oxford Film/TV

Nova. Onder meer aandacht voor de opening van het Boekenbal met reacties van schrijvers op de 'rode loper', het mogelijke gebruik van schadelijke pillen door de zaterdag overleden Slobodan Milosevic en een reportage waarin twee moeders vertellen over hun jonge zoons die meegedaan hebben aan een groepsverkrachting. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Animal park: Wild in Africa. Serie over een safari in Namibië met vanavond wetenschappers die onderzoeken doen naar hoe de communicatie tussen olifanten verloopt. BBC2, 19.00-19.30u.

Göring - Eine Karriere. Eerste deel van een drieluik over Hermann Göring. Göring was een man met veel gezichten. Hij was ijdel, achterbaks, agressiever dan alle andere officiers van Hitler en toch was hij onder de Duitsers reuze geliefd en van tijd tot tijd zelfs populairder dan Hitler. ZDF, 20.15-21.00u.

BBC Four on BBC Two: Meltdown - A global warming journey. Over de gevolgen van de nog steeds stijgende temperaturen op aarde. Onderzoeker Paul Rose, die vele jaren op Antarctica en de noordpool doorbracht, kijkt naar hoe het klimaat in het verleden is veranderd en het gebrek aan computermodellen die iets over het effect van wereldwijde opwarming in de toekomst kunnen vertellen. BBC2, 21.00-22.00u.

Geloof, seks & (wan)hoop. Tweede deel van een zesdelige serie reportages waarin programmamaker Ingeborg Beugel in de multiculturele wereld van geloof, seks en (wan)hoop duikt op zoek naar verschillende opvattingen over liefde en seksualiteit. Vanavond bezoekt zij een zwarte school. Na de waarheid over het maagdenvlies brengt de klas, als onderdeel van de seksuele voorlichting, een bezoek aan de Amsterdamse wallen. Homo's van het COC vertellen aan moslimleerlingen hoe het met de herenliefde zit. Ned.1, 23.15-23.45u.

Climat Conspiracy or global catastrophe. Geoloog dr. Iain Stewart van de Universiteit van Plymouth onderzoekt hoe kranten over de verhoging van de aardtemperatuur schrijven en of de temperatuur echt aan het stijgen is. Ook of er door de temperatuurstijging meer orkanen en meer slecht weer in Engeland ontstaan. BBC, 0.20-0.50u.

praatprogramma

Max en Catherine. NCRV-presentatrice Anita Witzier vertelt over haar werk en verder in het programma gesprekken met mensen die lijden aan reuma. Ned.1, 17.35-18.30u.

Het elfde uur. Gesprekken met André Rouvoet, die verontwaardigd is over het ontbreken van de ChristenUnie, als één van de drie winnende partijen, op de verkiezingsavond, en chirurg Ingeborg Mares-Engelberts over de ingrijpende gevolgen van de behandeling van borstkanker in de relationele sfeer. Ook het zangduo Elly en Rikkert over hun artiestenbestaan en hun bekering. Ned.1, 22.00-22.45u.

De wereld draait door. Onder anderen met schrijver Maarten 't Hart van het boek Het woeden der gehele wereld en acteur Maarten Heijmans, die de hoofdrol speelt in de gelijknamige film. Ook aanwezig acteur, presentator, deejay en zakenman Johnny de Mol. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Gast is de vader van Maikel en advocaat Werner Trooster over het rapport inzake de Schiedamse parkmoord in juni 2000 waar Nienke Kleiss door een pedoseksueel werd vermoord en haar vriendje Maikel bijna. Ook een gesprek met schaatser Rintje Ritsma, die niet meedoet aan het WK Allround in Calgary komend weekeinde. Talpa, 23.05-0.10u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Internazionale tegen Ajax in de Champions League. De analyse is van Johan Cruijff. Ned.2, 20.00-23.05u.

informatief

De eilanders. Elfde aflevering van een serie portretten van zeven bewoners van Schiermonnikoog in hun dagelijks leven. Een kop-staartbotsing met veel slachtoffers brengt beroering in het dorp en de boeren op het eiland gaan met z'n allen op pad om koeien op te sporen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Hoe?Zo! In dit populair wetenschappelijk programma aandacht voor het werk van zakkenrollers en de vraag hoe het komt dat vissen zo mooi naast elkaar zwemmen zonder te botsen. Met als gasten de cabaretiers George van Houts en Tom de Ket. Ned.1, 21.05-22.00u.

Werken bij de topkok. Eerste aflevering van de herhaling van de vijfdelige serie met de Franse kok Alain Ducasse over werken achter de schermen van zijn culinair imperium. Ducasse is van mening dat je als restaurant absolute topkwaliteit kunt serveren zonder dat je voortdurend in de keuken staat en jezelf over de kop werkt. Ned.3, 23.30-24.00u.