Stukje 'paradijs' te koop in Italië

Te koop: een onbewoond Italiaans middeleeuws dorp, zonder elektriciteit, gas en telefoon. Het Britse dagblad The Times maakt vandaag melding van de veiling van het Toscaanse dorp, op de Italiaanse lifestylebeurs La Dolce Vita, die donderdag in Londen begint. Het gehucht ligt bij het stadje Pecciloi, in de heuvels tussen Pisa en Florence, en telt 34 huizen, waarvan de meeste niet meer dan een bouwval zijn. Verder zijn er vijftien boerderijen met bijgebouwen en ruwweg 900 hectare wijngaarden en olijfboomgaarden. De vraagprijs is: 40 miljoen pond (62 miljoen euro).

Het dorp ligt zeer afgelegen, slechts te bereiken via één zes kilometer lange weg. De Italiaanse krant La Repubblica noemde het dorp 'het laatste stukje onbedorven Toscaans paradijs'. Het is wel de vraag of dat zo blijft. De huidige eigenaren, verenigd in een consortium, willen het dorp weliswaar in zijn geheel verkopen, inclusief de kerk uit het tijdperk van De Medici, maar hebben geen eisen gesteld aan de manier waarop de huizen moeten worden gerestaureerd. Ze verwachten wel dat de nieuwe dorpsbewoners één traditie in ere houden: een jaarlijks feest in de kerk.

Er ligt al een plan om van het dorp een moderne nederzetting van te maken met draadloze technologie, een eigen energievoorziening en zwembaden. Het enige dat in deze optie zou blijven bestaan is moeilijke bereikbaarheid.

Renzo Macelloni, een voormalige burgemeester van Peccioli, en aandeelhouder in het consortium, vindt dat het dorp hoe dan ook moet worden verkocht. In The Times zegt hij: 'Het dorp heeft al tien jaar leeg gestaan. De patronen van wonen op het platteland zijn veranderd.'

In Toscane bestaat onder lokale bewoners veel weerstand tegen de komst van buitenlanders. Met name onder de Britten is het kopen van een huis in de Toscaanse heuvels populair. Tot vijf jaar geleden waren ook veel Amerikanen geïnteresseerd in vastgoed in Toscane, maar na 11 september 2001 zakte deze markt in.

Volgens architect Paolo Riani, die een plan voor de ontwikkeling van het dorp heeft gemaakt, is de komst van buitenlanders onvermijdelijk. 'Zonder investeringen gaat ons erfgoed er aan, we hebben het kapitaal nodig.'