`Strontknaapje` gaat zomaar Tirreno winnen

Debutant blijft moeiteloos in kopgroep tijdens bergrit.

Slechts twee Nederlanders wonnen Tirreno-Adriatico.

Thomas Dekker. Foto AFP Dutch Thomas Dekker (Rabobank) smiles on the podium at the end of the sixth stage San Benetto-Torricella Sicura of the 41th edition of the Tirreno/Adriatico cycling race, 13 March 2006. Italian Leonardo Bertagnolli won the stage. Dekker kept the overall leader jersey. AFP PHOTO/Patrick HERTZOG AFP

Alleen pech of een klein wonder kan het Nederlandse wielertalent Thomas Dekker nog van de eindzege houden in de Tirreno-Adriatico, de Italiaanse rittenkoers die vandaag eindigt. Michael Boogerd, zijn ervaren ploeggenoot bij Rabobank, kan het wel waarderen, al is het dan met een grapje. Ongelooflijk toch. Ik heb het dertien jaar geprobeerd en zo`n strontknaapje van 21 lukt het de eerste keer.

Wegkapitein Boogerd had zich gisteren net als drievoudig wereldkampioen Oscar Freire en Juan-Antonio Flecha de hele etappe uitgesloofd om de leiderstrui van Dekker te beschermen. Boogerd reed in de slotfase van de bergrit kilometers op kop om het tempo te bepalen. Dit was mijn beste dag. Het was stoer wat ik deed, zei hij over zijn eigen prestatie.

De Italiaan Leonardo Bertagnolli won uiteindelijk de zesde rit. De aankomst werd verplaatst naar Torricella Sicura, op 428 meter hoogte. De aanvankelijke eindstreep lag op 1.105 meter in San Giacome, maar wegens de verwachte sneeuwval werd het lastige slotdeel van de rit geschrapt.

Dekker, met de leiderstrui die hij afgelopen weekeinde in de tijdrit veroverde om de schouders, had geen enkel probleem om zich in de kopgroep te handhaven. Hij eindigde als vijftiende en behoudt als leider 14 seconden voorsprong op de Duitser Jörg Jaksche en 20 seconden op de Italiaan Alessandro Ballan. Het harde werk van zijn ploeggenoten wist hij wel te waarderen. Dit is nogal wat. De ploeg rijdt gewoon geweldig. Ik hoop zaterdag in Milaan-Sanremo wat terug te kunnen doen voor Oscar.

Maar met een vlakke slotrit naar San Benedetto del Tronto op het programma, traditioneel eindigend in een massasprint, mag de jonge Noord-Hollander zich eerst opmaken voor een viering als winnaar van de Tirreno-Adriatico. Twee Nederlanders gingen hem voor: Joop Zoetemelk in 1985 en Erik Dekker in 2002.

Boogerd is van mening dat de debutant de eindzege ruimschoots verdient. Dat merkte ik vorige week al. Ik trok er een keer aan en er zaten nog maar een man of tien in mijn wiel. Een van hen was Thomas. Ik maak me geen zorgen om hen. Hij is hier verschrikkelijk goed.

Voor profrenner Dekker wordt het meteen ook de eerste grote zege in een etappekoers. Vorig jaar won hij een etappe in het Critérium International, in Noord-Frankrijk. Hij vestigde zich in Italië, waar hij medisch wordt begeleid door professor Luigi Cecchini en traint met de Italiaanse topsprinter Alessandro Petacchi. Hij bevestigde de afgelopen dagen zowel zijn reputatie als tijdrijder en klimmer. Dekker wordt gezien als Nederlands grootste talent voor etappekoersen als de Ronde van Frankrijk.

Ploegleider Erik Breukink is tevreden over de ontwikkeling die zijn jonge beschermeling heeft doorgemaakt. En hij roemt de opoffering die de levensgenieter zich getroost. Hij gaat gewoon in Italië wonen omdat hij hier beter kan trainen en zich beter kan voorbereiden.