Stokbrood en kranten

Geweldig, zo`n nieuwe krant. Uitgever blij, taart en champagne op de redactie. Lezers blij, eindelijk een fatsoenlijke courant bij het ontbijt. Ik blij, elke dag een stukje schrijven. We vieren de hele dag feest. En morgen? Dan zijn we nog steeds blij maar ligt deze krant bij het oud papier. De houdbaarheidstermijn van nieuws kan wedijveren met die van Frans stokbrood. Mijn in Parijs wonende broer loopt iedere ochtend even de deur uit voor een vers krantje en een verse baguette. Dat ritueel wordt als het even kan `s avonds herhaald. Een fijne gewoonte, maar wat moet je eigenlijk met al die ouwe kranten en dat oudbakken brood? Afgezien van kattenbakvulling en hoedjes van papier, valt er culinair gezien ook wel een en ander te beleven aan zulke welvaartsresten. Mijn opa spreidde iedere dag zijn krantje uit op de keukentafel en schilde er de aardappels boven. De visboer pakt er zijn vis mee in (over bederfelijke waar gesproken). Ik ken doorgewinterde kampeerders die hun halfgare toverrijst in een dikke laag kranten wikkelen om hem vervolgens ingepakt in een dikke slaapzak gaar te broeien. Ik zag Jamie Oliver eens een hele zalm in natte kranten rollen en op een smeulend vuurtje gooien. Met als resultaat mooi rozerood visvlees, waar de sappigheid vanaf droop. Ideeën zat voor een zinvol tweede leven van deze nrc.next.

Janneke Vreugdenhil. Collumnist nrc.next. Amsterdam, 11-03-06 © Foto Merlin Daleman Merlin Daleman ©

Net als voor het reïncarneren van oud brood trouwens. Denk aan wentelteefjes, Engelse bread and butterpudding en Portugese broodsoep met knofklook en koriander. Genoeg om naar uit te kijken later deze week. Maar vandaag is het feest. Dus duiken we zo kort mogelijk de keuken in om daarna nog zo lang mogelijk te kunnen doorfeesten. Ik stel een krakendvers stokbroodje voor, met gegrilde entrecote en rucola. Zo lekker dat er geen kruimel overblijft.

1 dikke entrecote van ca. 350 g

1 eetlepel olijfolie

grof zeezout

1 vers stokbrood

een paar eetlepels dijonaise

1 bosje rucola

Zet een grillpan op hoog vuur en laat gloeiend heet worden. Wrijf de entrecote aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Bak het vlees 2 - 3 minuten aan een kant, draai het om met een vleestang (niet in prikken met een vork) en bak de andere kant eveneens 2 - 3 minuten. Leg het vlees op een snijplank, dek af met alumiumfolie en laat ongeveer 5 minuten rusten. Warm intussen het stokbrood op in een hete oven. Snijd horizontaal doormidden, besmeer beide helften royaal met mosterdmayo en beleg met rucola. Snijd de entrecote met een scherp mes in schuine plakjes en beleg het stokbrood hiermee.

Voor 2 personen:

Wat doe jij met oud brood? Gooi je het weg of maak je er iets lekkers van? Mail naar www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil