Steun zoeken bij God - maar niet voor eigen gewin

Steven Pienaar moet het kort houden. Hij heeft haast, want hij wil om half drie in de kerk zijn. Het is geen grap. Als Ajax op zondagmiddag niet voetbalt gaat hij naar een kerk van het Apostolisch Genootschap in Amsterdam. Meestal alleen, soms met een vriend. Familie in Nederland heeft de Zuid-Afrikaan niet. Als Ajax wél speelt op zondag, kijkt hij 's ochtends naar een dienst op tv. De sierlijke profvoetballer zoekt bij God niet zozeer steun voor zijn carrière, maar 'voor het leven in het algemeen'.

Foto Willem ten Veldhuys Steven Pienaar Speler bij Ajax Seizoen 2003-2004 Dijkstra bv.

Hij is terug na een langdurige afwezigheid. In de uitwedstrijd tegen Vitesse in december kreeg Pienaar een trap van achteren van zijn oud-ploegenoot Youssouf Hersi waardoor hij een enkelband scheurde. Het herstel duurde niet zo lang als twee jaar geleden. Toen raakte een zenuw die langs het kuitbeen loopt beschadigd doordat een zwelling te lang met een ijszak was gekoeld. Daardoor kon hij bijna een half jaar niet voetballen. Vervolgens duurde het lang voordat de middenvelder weer op zijn oude niveau kwam. Helemaal fit is hij aan de vooravond van de return tegen Inter nog niet. Hij scoorde al eens in San Siro tegen AC Milan. 'Ik heb nog steeds een beetje pijn aan die enkel.'

Ondanks de haast neemt Pienaar (23) de tijd om uit te leggen waarom hij Ajax de rug toekeert. Hij is een van de vele spelers met een aflopend contract. In december besloot Pienaar dat niet te verlengen en voor een overstap naar Borussia Dortmund te kiezen. Zijn vriend Nigel de Jong vertrok niet veel later naar Hamburger SV.

De exodus van een generatie, noch de vormcrisis waarin Ajax zich dit seizoen lange tijd in bevond, vormden voor Pienaar de aanleiding uit Amsterdam te vertrekken. De sterke financiële verbetering die hem als transfervrije speler ongetwijfeld staat te wachten, en waar Ajax niet in wilde meegaan, noemt hij evenmin als argument. 'Ik heb vijf jaar bij Ajax gespeeld. Het is een mooie tijd geweest. Maar ik ben er nu aan toe een nieuwe stap te maken in mijn loopbaan. De Bundesliga is beter dan de Nederlandse competitie. En ik weet zeker dat ik over twee jaar naar Engeland ga. De Premier League is mijn eindstation.'

Hij zou ook wel naar Spanje willen, maar in Zuid-Afrika staat de Engelse competitie in het brandpunt van de belangstelling. 'Wedstrijden uit de Premier League worden in Zuid-Afrika live uitgezonden. Alle voetballiefhebbers volgen daar de Engelse competitie. Die krijgt meer aandacht dan de nationale titelstrijd.'

Hij had volgend seizoen al kunnen uitkomen in zijn 'droomcompetitie'. Manchester City wilde Pienaar graag inlijven. Maar bij die club moest hij 'hangend op rechts' spelen en daar wil Pienaar juist van af. Zo speelde hij ook vaak bij Ajax voor de komst van rechtsbuiten Mauro Rosales. 'Ik voetbal het liefst op het middenveld achter de spitsen. Rechtshalf is ook goed. Ik wil niet tegen de zijlijn geplakt staan. Bij Ajax heb ik rechtsbuiten gespeeld. Maar als je het lang doet is het heel frustrerend.'

Met de Nederlandse trainer Bert van Marwijk van Borussia Dortmund, waar hij een driejarig contract heeft getekend, had Pienaar al een paar gesprekken over zijn toekomstige taak. 'Ik kom in ieder geval op het middenveld. Borussia begon het seizoen met een drie-spitsensysteem. Door blessures werd dat gewijzigd. Als Van Marwijk met drie middenvelders gaat opereren, van wie één in een verdedigende rol, dan kom ik rechtshalf te staan. Ik zal moeten vechten voor mijn plaats.'

Pienaar kan zich nu al verheugen op de duels tussen Borussia Dortmund en HSV, waar zijn oud-ploeggenoten Rafael van der Vaart en De Jong spelen. Ook Boulahrouz is geen onbekende voor Pienaar. 'Khalid kwam vaak naar Amsterdam om met ons op straat te voetballen. Dan speelden we hele toernooien met vriendenteams.'

Hij zegt het maximum uit zichzelf te hebben gehaald bij Ajax. In dezelfde periode gingen zijn vrienden ten onder in de criminaliteit van Westbury, een achterstandswijk in Johannesburg. In Nederland hoorde Pienaar dat verschillende jongens die hij kende van de straat, zijn vermoord. Zelf kreeg hij het aan de stok met de Zuid-Afrikaanse media als hij door blessures of een overladen programma afzegde voor het nationale elftal. Niettemin moet Pienaar de sterspeler worden van het Zuid-Afrikaanse elftal op het wereldkampioenschap in eigen land, in 2010. 'Misschien ga ik als trainer in Zuid-Afrika aan de slag. Dan kan ik hier mijn diploma's halen.'

    • Erik Oudshoorn