SP buitenspel bij vorming college A'dam

De SP in Amsterdam is vanochtend afgevallen als collegepartner. De PvdA in Amsterdam gaat nu verder praten met GroenLinks en de VVD.

Volgens betrokkenen zijn deze gesprekken informatief en is er nog geen sprake van dat deze drie partijen het nieuwe college gaan vormen.

De Amsterdamse SP-fractievoorzitter Remine Alberts werd vanochtend gebeld door PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. 'Hij belde vanochtend en zei dat het lijstje met knelpunten bij de SP langer was dan bij GroenLinks. Hij zei niet welke knelpunten het betrof.' Asscher gaf aan dat ze verder praten met de VVD en GroenLinks. Volgens Alberts heeft de PvdA daarmee een historische kans op een links college in Amsterdam voorbij laten gaan.

Vanmiddag zou er een gesprek plaatsvinden tussen de wethouders-kandidaten van deze drie partijen. Voor de PvdA zijn dat Lodewijk Asscher en huidig wethouder Ahmed Aboutaleb, voor GroenLinks huidig fractievoorzitter Maarten van Poelgeest en Tweede Kamerlid Marijke Vos en voor de VVD de twee huidige wethouders Mark van der Horst en Laetitia Griffith. Volgens betrokkenen gaat het hier om een soort kennismakingsgesprek.

Afgelopen weekeinde heeft informateur Eberhard van der Laan gesprekken gevoerd met GroenLinks, VVD en SP. In die gesprekken moesten de partijen aangeven waar de 'knelpunten' lagen. Dat waren punten waar de partijen langer over door zouden willen praten. De SP zei onder meer dat er nog gepraat zou moeten worden over het aantal sociale huurwoningen, over preventief fouilleren en cameratoezicht, sloop van woningen en huisbezoeken van de sociale dienst om fraude op te sporen.

Asscher wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen. Volgens hem gaat het nog om de informatieronde en zolang dat duurt, wil hij niet op de gesprekken die plaats vinden ingaan.

De linkse partijen in Amsterdam haalden bij de verkiezingen samen acht zetels winst. Volgens GroenLinks en de SP gaf de kiezer daarmee aan dat ze een links bestuur wilden. De PvdA zei na de uitslag dat er een duidelijke keuze was gemaakt voor een progressiever college. Op dit moment bestaat het college uit PvdA, CDA en de VVD.

    • Tom Kreling