Snelle test verkort isolatie bij MRSA

Rotterdam, 14 maart. De Nederlandse strategie om de ziekenhuisbacterie MRSA te bestrijden is nuttig, maar kan verbeterd worden met snelle diagnostiek. Dat blijkt uit een computermodel van de Universiteit Utrecht. In Nederland en Scandinavië worden geïnfecteerden en risicopatiënten in isolatie verpleegd, en wordt er actief gezocht naar besmettingen. In deze landen komt veel minder MRSA voor dan in de rest van Europa, hoogstwaarschijnlijk door die maatregelen. Ze zijn echter duur en belastend voor verdachte patiënten. Zij moeten vijf dagen geïsoleerd worden verpleegd, tot de uitslag van de MRSA-test duidelijk is. Een MRSA-test van enkele uren, die Nederlandse ziekenhuizen momenteel uitgeproberen, bekort de isolatietijd flink. Als de test echter niet zo nauwkeurig is, worden de voordelen echter teniet gedaan. Uit het model blijkt ook dat schrappen in het maatregelenpakket zorgt voor toename van de MRSA-infecties. Het staat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences dat gisteren verscheen.