'Servië wil lichaam Milosevic niet'

De Servische autoriteiten willen de zaterdag overleden ex-president Slobodan Milosevic niet in de hoofdstad Belgrado laten begraven. Dat heeft Milosevic' zoon Marko gisteren in zijn woonplaats Moskou gezegd. Vandaag zei hij dat zijn vader in de gevangenis van Scheveningen is vermoord.

Kosovo-Albanezen gaan aan boord van de trein van Pristina naar Skopje in Macedonië. De lijn werd in de Kosovo-oorlog van 1999, toen de NAVO het bewind van Milosevic aanviel, in gebruik genomen om vluchtelingen uit Kosovo in veiligheid te brengen. Gisteren werd de lijn voor het eerst sinds 1999 weer gebruikt. (Foto Reuters) Kosovo Albanians board the Pristina-Skopje train in the Kosovo town of Urosevac, 40 km (25 miles) south of the capital Pristina, March 13, 2006. The train, known as the refugee train, last week made its first trip to Macedonia since the 1998-99 war. During the war, the train carried thousands of Kosovo Albanian refugees fleeing Serb forces under former Yugoslav president Slobodan Milosevic, who died on Saturday. Picture taken March 13, 2006. REUTERS/Hazir Reka REUTERS

Marko Milosevic is vandaag in Nederland om het lichaam van zijn vader in ontvangst te nemen. Volgens Milosevic junior willen de autoriteiten in Belgrado deze begrafenis verhinderen. 'Ze bedreigen ons officieel en niet-officieel.' Hij zei nu van plan te zijn zijn vader 'voorlopig' in Moskou te begraven.

De melding staat haaks op berichten uit Belgrado. In de hoofdstad van Servië en Montenegro gaat men ervan uit dat de ex-president er weliswaar mag worden begraven, maar dat hij geen staatsbegrafenis krijgt.

De Servische regering heeft zich niet officieel uitgelaten over de begrafenis van Milosevic, maar de belangrijkste regeringspartij heeft gezegd geen bezwaar te hebben tegen een begrafenis in Servië.

De familie van Slobodan Milosevic en de Servische Socialistische Partij hebben eerder een staatsbegrafenis op de Belgradose heldenbegraafplaats geëist voor de voormalige president. De huidige president van Servië, Boris Tadic,l heeft een dergelijke begrafenis echter nadrukkelijk uitgesloten.

Een obstakel voor een staatsbegrafenis is ook opgeworpen door de Opperste Defensieraad. Dit hoogste militaire orgaan van de unie Servië en Montenegro heeft verboden dat militairen aan de begrafenis deelnemen. Bij een staatsbegrafenis horen een militaire band en saluutschoten.

Milosevic wordt ook zeker niet begraven op de afdeling Verdienstelijke Personen op de centrale begraafplaats van Novo Groblje. De burgemeester van Belgrado die hiervoor permissie moet geven, heeft die geweigerd. Volgens hem verdienen alleen 'positieve, nobele en humane' mensen die eer. En Milosevic verdient geen ereplaats, zo liet hij weten.

De vraag of Mira Markovic, de weduwe van Milosevic, bij een eventuele begrafenis in Servië aanwezig zal zijn, is vandaag beantwoord. Een rechter in Belgrado heeft het arrestatiebevel tegen haar opgeheven, wat haar in staat stelt naar Servië te komen. In Servië was ze aangeklaagd wegens fraude en machtsmisbruik. President Boris Tadic van Servië weigerde eerder dat te doen, maar formeel is dat een zaak voor de Servische justitie. Onduidelijk is ze tijdelijk of permanent gratie heeft gekregen. Er is geopperd dat ze tijdelijk gratie krijgt, maar hoe dan ook zou dan haar paspoort worden ingenomen en zou ze zich na de begrafenis bij een rechtbank moeten melden om te worden gehoord in de fraudezaak tegen haar.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft een artsenteam naar Nederland gestuurd voor een nieuwe autopsie op het lichaam van Milosevic. Hij maakte duidelijk de autopsie van de Nederlandse en Servische artsen niet te vertrouwen.

Milosevic: pagina 5