Rajoy trekt onderzoek aanslagen in twijfel

De Spaanse conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy heeft in een vraaggesprek het hele onderzoek naar de terreuraanslagen die twee jaar geleden werden gepleegd op een aantal treinen in Madrid in twijfel getrokken. Daarbij vielen 191 doden en ongeveer 1.500 gewonden.

Volgens Rajoy moet het vooronderzoek naar de zaak, dat vele tienduizenden pagina's beslaat en waarvoor negen verdachten in verlengd voorarrest zitten, worden weggegooid als blijkt dat met bewijsmateriaal is geknoeid. Dat laatste beweerde gisteren El Mundo. Dit conservatieve dagblad verspreidt sinds de aanslagen van 11 maart 2004 tot dusver onbewezen geruchten dat de aanslagen een complot zijn geweest van extreme moslims, de Baskische terreurorganisatie ETA en delen van de Spaanse en de Marokkaanse geheime dienst en de socialistische partij, die ten tijde van de aanslagen nog in de oppositie zat, maar kort daarop de verkiezingen won en de conservatieve Partido Popular uit de regering drong.

El Mundo schreef gisteren dat de rugzak met de bom die de politie op het spoor zette van de vermeende daders mogelijk opzettelijk bij het bewijsmateriaal is gelegd. De onderzoeksrechter heeft inmiddels een deel van de stukken openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de rugzak van meet af aan bewaakt is geweest. Volgens de politieleiding is er sprake van een poging het Spaanse veiligheidsapparaat in diskrediet te brengen. Het eveneens conservatieve dagblad ABC sprak vanochtend van 'een opzettelijke poging om het justitiële onderzoek te saboteren'.