Protest tegen Thaise premier groeit

Een menigte van 100.000 Thai heeft vanmorgen voor het regeringsgebouw in Bangkok vreedzaam gedemonstreerd tegen premier Thaksin Shinawatra. Het was de grootste demonstratie sinds de protesten vorige maand begonnen, toen Thaksin de woede van vooral de stedelijke middenklasse wekte met de verkoop van het familiebedrijf Shin Corporated.

Familieleden van de premier verkochten het telecombedrijf, waarmee Thaksin de rijkste man van Thailand was geworden, voor 1,55 miljard euro belastingvrij aan een Singaporese investeringsmaatschappij. Corruptie en machtsmisbruik, vinden tegenstanders van Thaksin. Ze herhaalden dat ze zullen doorgaan met protestmarsen totdat de premier aftreedt.

Thaksin dreigde vandaag met een afkondiging van de noodtoestand als het protest gewelddadig zou worden. Tot op heden zijn er geen grote incidenten geweest. In de mars van een park nabij het koninklijke paleis naar het regeringsgebouw liepen de boeddhistische monniken van het Dharma-leger, onder leiding van Chamlong Srimuang die in 1992 de opstand tegen het militaire regime leidde, voorop. Demonstranten die vernielingen wilden aanrichten werden door anderen gecorrigeerd.

Thaksin zou gisteren de wekelijkse ministerraad voorzitten in het regeringsgebouw, maar hij koos ervoor dat via een videoverbinding te doen vanuit de noordoostelijke stad Ubon. Hij was daarnaar uitgeweken om campagne te voeren voor de vervroegde verkiezingen op 2 april. In Bangkok besloot het kabinet tot een loonsverhoging van 5 procent voor iedereen in overheidsdienst.

De premier is nog altijd geliefd bij de plattelandsbevolking, zo'n 70 procent van de Thai.