Proces tegen Lucia de B. moet over

De rechtszaak tegen de Haagse verpleegster Lucia de B. moet deels over worden gedaan. De straf klopt niet en er is twijfel over de toerekeningsvatbaarheid. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag gezegd.

Het gerechtshof in Den Haag had Lucia de B. levenslang én tbs gegeven voor zeven moorden en drie pogingen daartoe toen zij als verpleegkundige in vier ziekenhuizen in en om Den Haag werkte. Volgens de Hoge Raad is het niet mogelijk om beide straffen tegelijk op te leggen.

Het hof in Den Haag gaf levenslang en tbs aan Lucia de B. om te voorkomen dat ze ook bij gratieverlening ooit in de maatschappij zou terugkeren.

De advocaten van Lucia de B. vroegen in 2004 de Hoge Raad om de uitspraak van het hof te vernietigen. Ze zeiden dat de bewijsvoering van de moorden niet deugde, dat de straf vreemd was en dat het hof die straf ook niet goed gemotiveerd had.

De Raad, die de zaak nu verwijst naar het hof in Amsterdam, wil ook dat er opnieuw wordt gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid. Het hof in Den Haag had besloten dat Lucia de B. volledig toerekeningsvatbaar was toen ze de moorden pleegde. De resultaten van het gedragsonderzoek waren volgens het hof onbruikbaar omdat Lucia de B. bleef ontkennen. Daarom achtte het hof haar toerekeningsvatbaar. De Hoge Raad twijfelt aan de motivering van dat besluit.

De Haagse verpleegkundige Lucia de B. werd op 24 maart 2003 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens vier moorden op patiënten en twee pogingen daartoe.

Op 18 juni 2004, ruim een jaar na de eerste uitspraak, werd ze in hoger beroep opnieuw tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Het hof achtte bewezen dat ze zeven moorden had gepleegd en drie pogingen daartoe had gedaan. Haar werd ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het hof omschreef haar handelingen als 'meedogenloos, geraffineerd en planmatig'. In het arrest stond dat zij bewust ernstig zieke, zeer jonge of oude patiënten had uitgekozen om het risico te verkleinen dat iemand 'haar snode plannen' zou ontdekken. Zij zou patiënten vergiftigd hebben.

Op 25 oktober 2005 adviseerde de procureur-generaal de Hoge Raad om het verzoek tot vernietiging van de advocaten te verwerpen. Meestal neemt de Hoge Raad een advies van de procureur-generaal over. De Hoge Raad beoordeelt alleen of in een zaak de wet juridisch correct is toegepast en doet geen inhoudelijke uitspraken.

Lucia de b.: pagina 3