Proces tegen '20ste kaper 9/11' wankelt

In de Verenigde Staten is het proces tegen Zacarias Moussaoui, bekend als de 'twintigste kaper' van 11 september, gisteren voor twee dagen geschorst. Bij aanvang van de vijfde procesdag zei de federale rechter, Leonie Brinkema, bezwaar te maken tegen het feit dat de overheid getuigen instrueerde.

Wellicht besluit Brinkema om de doodstraf als mogelijk strafmaat voor Moussaoui te schrappen; hij zou daardoor automatisch levenslang krijgen. Hij heeft al bekend te hebben geholpen bij de voorbereidingen van de aanslagen op 11 september 2001 door 19 vliegtuigkapers. In deze fase van het proces gaat het om zijn strafmaat: levenslang of de dood.

Donderdag zei Brinkema al dat de staat zich met de aanklacht op een 'juridisch hellend vlak' begeeft. Gisteren zei Brinkema dat het nu 'heel moeilijk is dit proces door te zetten'. Woensdag zal ze bekendmaken of ze de zaak afwijst. 'In al die jaren dat ik rechter ben, heb ik nog nooit zo'n kolossale schending gezien van de regels omtrent getuigen', aldus een woedende Brinkema.

Dit weekeinde lichtten de aanklagers Brinkema in dat een advocaat van de Transport Security Administration zeven getuigen had 'gecoached'. Het betreft medewerkers van het federale luchtvaartagentschap FAA.

Moussaoui's advocaat vroeg de rechter gisteren de doodstraf te verwerpen, omdat het proces volgens hem niet eerlijk verloopt. En mocht Brinkema dat niet doen, betoogde hij, dan moet ze de getuigenissen van de FAA-medewerkers schrappen.

De openbaar aanklager erkende dat het 'coachen' van getuigen een 'afgrijselijke fout' was. Hij zei de getuigenissen te willen behouden, omdat anders de 'halve zaak uitgesloten' zou worden. Hij stelde voor de getuigen door de verdediging aan een kruisverhoor te onderwerpen. Brinkema beraadt zich op beide verzoeken.