Poerimfeest gevierd in Israël

Poerimfeest gevierd in Israël Tel Aviv. Gisteren vierden ultraorthodoxe joden in Israël het Poerimfeest. Op de foto, in het dorpje Beni Brak in de buurt van Tel Aviv, wordt uit het Bijbelboek Esther voorgelezen. Het feest is genoemd naar het Perzische woord ‘poer’, dat ‘lot’ betekent. Het Poerimfeest gedenkt dat de in Iran verblijvende joden in de vijfde eeuw voor het begin van de christelijke jaartelling met de dood werden bedreigd. De Perzische koningszoon Haman zou een plan hebben bedacht de joden in zijn land uit te roeien, maar hij werd ontmaskerd door Esther, de vrouw van zijn vader. Uiteindelijk is Haman opgehangen en het jodendom gered. Het feest van Poerim viert de redding van het joodse volk. Foto AFP/ Menahem Kahana Ultra Orthodox Jews from the Wiznitz Hassidim group reads the Ester scrolls at the synagogue in the Israeli town of Beni Brak near Tel Aviv 13 March 2006, during the feast of Purim. The Jewish feast of Purim commemorates the salvation of the Jews from the ancient Persians as described in the book of Esther. AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA AFP

Rectificatie / Gerectificeerd

Het fotobijschrift bij Poerimfeest gevierd in Israël (14 maart, pagina 18 en 19) is niet correct. De foto met het juiste bijschrift staat op www.nrc.nl/foto.