Overleg V-raad over Iran in impasse

Overleg tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het Iraanse nucleaire dossier heeft gisteren opnieuw tot niets geleid. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië slaagden er niet in de steun van China en Rusland te krijgen voor hun koers jegens Iran .

De westerse landen willen dat de Veiligheidsraad een 'verklaring van de voorzitter' uitgeeft die Iran oproept alle verrijkingsactiviteit te staken en een voortgangsrapport vraagt aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat zou binnen twee weken moeten gebeuren, wat de verklaring de aard van een ultimatum zou geven met uitzicht op sancties.

Het Witte Huis onderstreepte gisteren nog deze week een 'sterke' verklaring te wensen 'die het Iraanse regime duidelijk zegt wat het moet doen'. Maar China en Rusland prefereren een diplomatieke oplossing. Vandaag is in Moskou Russisch-Iraans overleg over een compromis hervat. Peking en Moskou willen de zaak terugverwijzen naar het IAEA, dat niet de bevoegdheid heeft sancties te treffen.

Een 'verklaring van de voorzitter' moet de steun hebben van alle 15 leden van de Veiligheidsraad. Volgens diplomaten in New York overwegen de westerse landen het idee van een 'verklaring' te laten vallen en een resolutie in stemming te brengen. 'We proberen de perm vijf bij elkaar te houden', zei de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton gisteren. 'Maar de werkelijkheid is de werkelijkheid, en tijd is een belangrijke factor gezien het feit dat de Iraniërs voortgang blijven boeken op weg naar oplossing van hun technologische moeilijkheden' bij het verrrijken van uranium.