Loting Burgerforum nu wel geslaagd

De komende acht maanden werken 140 Nederlanders in het Burgerforum aan een alternatief kiesstelsel. Gisteravond werden ze in een live-uitzending op internet uit een groep van 1.700 mensen 'geloot'. Het project Burgerforum is een initiatief van minister Pechtold (Bestuurlijke vernieuwing, D66) en kost 3,6 miljoen euro. Onder leiding van presentatrice Jacobine Geel schrijven de burgers een advies aan het kabinet en de Tweede Kamer over het kiesstelsel.

De uitverkorenen krijgen een vergoeding van 200 euro per dag voor deelname. Gemiddeld werken ze drie dagen per maand. Eerst wordt de groep geïnformeerd over kiesstelsels in ons omringende landen, waarna discussiebijeenkomsten volgen. De deelnemers worden geacht zelf andere Nederlanders te consulteren over ons kiesstelsel.

De loting van de 140 mensen had afgelopen zaterdag moeten plaatsvinden, maar verliep verkeerd doordat de kandidaten waren geselecteerd op basis van hun postcode, terwijl dat op basis van hun provincie had moeten gebeuren. Voor die loting werd een bedrijf ingehuurd. Het ministerie besloot daarop de loting zelf te doen en zoekt nu uit wat er verkeerd ging. Om welk bedrijf het gaat, wil het forum niet zeggen.

Zijn woordvoerder: 'Het is niet handig in deze fase iemand de zwarte piet toe te spelen. We zijn aan het kijken welke consequenties dit zal hebben.Wij zijn eindverantwoordelijk maar de fout ligt uiteraard bij hun.' Het bedrijf zal de extra kosten voor de nieuwe loting moeten betalen. Martijn Vroom, Burgerforum: 'We hebben het nu handmatig gedaan en dat was een hele klus.'