Komeetstof dat Stardust opveegde ontstond bij de zon

Rotterdam, 14 maart. Het komeetstof dat de Amerikaanse Stardustcapsule begin dit jaar bij terugkeer naar de aarde bij zich had is bij hoge temperaturen ontstaan, dichtbij de zon, of in een andere ster. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gisteren bekend gemaakt. De ontdekking van materiaal dat bij hoge temperaturen is gevormd is interessant, omdat kometen zich tegenwoordig ophouden in de koude buitengebieden van ons zonnestelsel. De zon en ons planetenstelsel zijn 4,6 miljard geleden ont-staan uit een schijfvormige wolk stof en gas (de planetaire schijf). Die wolk was warm van binnen en koud van van buiten. De mineralen in de Stardust-monsters zijn mogelijk ontstaan in het binnenste gedeelte van de schijf, bij temperaturen van meer dan duizend graden Celsius. Daarna moeten ze op een of andere manier getransporteerd zijn naar de koude, buitenste regionen van het zonnestelsel (de Kuipergordel). Een andere mogelijkheid is dat de stofdeeltjes overblijfselen zijn van een vroegere ster waarvan de restanten in de zonnenevel terecht zijn gekomen. Een op de vier stofdeeltjes die tot op heden zijn onderzocht is gevormd bij zeer hoge temperatuur.