Japanse internetheld geveld

De beursautoriteiten van Japan halen internetbedrijf Livedoor van de beurs. Voor velen bewijs dat de elite een icoon van de nieuwe generatie ten val brengt.

Het beursavontuur van Japans meest spraakmakende beursfonds is bijna ten einde. De notering van internetbedrijf Livedoor wordt op last van de Japanse beursautoriteiten over een maand beëindigd. Dat werd gisteren bekend. Het internetbedrijf is verwikkeld in een fraudezaak, de 33-jarige oprichter werd in januari gearresteerd.

Het besluit volgt nadat de autoriteiten een nieuwe aanklacht hebben ingediend tegen de bestuurders van Livedoor, wegens het moedwillig en systematisch valse informatie geven over de prestaties van het bedrijf. De mannen, allen onder de veertig, zouden de winst over 2004 hebben opgeblazen tot 5 miljard yen (35,6 miljoen euro), terwijl het bedrijf eigenlijk 2,2 miljoen yen verlies leed.

De arrestatie van oprichter Takafumi Horie en consorten deed in Japan veel stof opwaaien. Op televisie was live te zien hoe Horie naar de gevangenis werd afgevoerd, een mediaspektakel dat paste bij zijn bijna rocksterachtige imago. Voor veel Japanners was het een teken dat de traditionele Japanse zakenelite met succes een slag had toegebracht aan een icoon van de nieuwe generatie.

Horie, auteur van het boek Geld verdienen is alles, irriteerde het zakelijke establishment met zijn bravoure. Hij bouwde Livedoor uit tot een internetimperium dat zowel concertkaartjes, reizen als tweedehands auto`s verkoopt. Maar de mediaminnende Horie jaagde ook de gevestigde orde op stang door tevergeefs een vijandig overnamebod te doen op Fuji TV, de grootste commerciële zender in Japan. En hij probeerde, gesteund door de partij van de hervormingsgezinde premier Koizumi, een zetel in het parlement te bemachtigen.

Critici zetten al langer vraagtekens bij de wijze van zakendoen van Livedoor. Zo kon het bedrijf zijn aandelenbelang en daarmee zijn invloed in het moederbedrijf van Fuji TV uitbouwen door na het sluiten van de beurs te handelen. In Japan werd dit niet als nette manier van zakendoen beschouwd. Politiek commentator Takao Toshikawa zei tegen zakenkrant Financial Times dat Livedoor geld verdient door in de grijze zone van de wet te opereren en te werken als de Amerikaanse hedgefondsen. In Japan, waar bij sommigen een afkeer bestaat tegen `marktfundamentalisme`, is dat geen aanbeveling.

Medestanders van Horie zeggen echter dat er zoveel bedrijven in Japan zijn die zich niet aan de beursregels houden. Horie zou als een van de weinigen worden aangepakt. Zelf houdt hij vol onschuldig te zijn.

De 220.000, vaak particuliere aandeelhouders van Livedoor zagen na de inval 90 procent van hun in het bedrijf belegde geld in rook opgaan. Nu hebben ze een maand om van hun aandelen af te komen. Of ze kunnen wachten tot Livedoor opkrabbelt en naar de beurs terugkeert.

De vijf Livedoor-bestuurders riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar.

    • Elske Schouten