Getuigen beïnvloed bij proces `twintigste kaper`

In de Verenigde Staten is het proces tegen Zacarias Moussaoui, bekend als de `twintigste kaper` van 11 september 2001, gisteren voor twee dagen geschorst. Bij de aanvang van de vijfde procesdag zei de federale rechter, Leonie Brinkema, bezwaar te maken tegen het feit dat de overheid getuigen heeft beïnvloed.

Moussaoui (37), een Fransman van Marokkaanse afkomst, werd in augustus 2001 opgepakt omdat zijn gedrag tijdens vlieglessen argwaan wekte. Hij heeft al bekend het terreurnetwerk Al-Qaeda te hebben geholpen bij de voorbereidingen op de aanslagen van 11 september 2001 door 19 vliegtuigkapers. In deze fase van het proces gaat het om zijn strafmaat: levenslang of de dood.

De aanklagers trachten te bewijzen dat Moussaoui op de hoogte was van de plannen voor aanslagen in New York en Washington. Omdat hij daarover tijdens zijn verhoren een maand eerder zweeg, is hij medeverantwoordelijk voor de dood van de 2.972 slachtoffers van 11 september, betogen ze.

Dit weekeinde stelden de aanklagers Brinkema op de hoogte van het feit dat een advocaat van het federale luchtvaartagentschap FAA vier getuigen had `gecoached`.

In al die jaren dat ik rechter ben, heb ik nog nooit zo`n kolossale schending gezien van de regels omtrent getuigen, reageerde Brinkema gisteren.

Een advocaat, aangeduid als `Ms. Martin`, blijkt de eerste procesdag te hebben bijgewoond. Op die dag ontvouwde de overheid haar strategie voor het proces, werd een FBI-agent verhoord en werden de openingsverklaringen uitgesproken. Deze zittingsdag had deels plaats achter gesloten deuren. Martin heeft de getuigen van de FAA hierover per e-mail ingelicht, onder meer aan de hand van het transcript.

Moussaoui`s advocaat, Edward MacMahon, vroeg de rechter gisteren meteen de doodstraf te verwerpen, omdat het proces volgens hem niet eerlijk verloopt. Mocht Brinkema dat niet doen, zo betoogde hij, dan moet ze de getuigenissen van de FAA-medewerkers schrappen. Openbaar aanklager David Novak wierp daar tegenin dat de halve zaak [tegen Moussaoui] uitgesloten zou worden. Hij stelde voor de getuigen door de verdediging aan een kruisverhoor te onderwerpen. Novak erkende dat `coachen` van getuigen een afgrijselijke fout was. (AP, Reuters)