Franse banken bundelen krachten

De Franse coöperatieve banken Caisse d'Epargne en Banque Populaire willen een joint venture gaan vormen. Hun gezamenlijke project Natixis wordt dan de tweede investeringsbank van Frankrijk, met een waarde van ongeveer 20 miljard euro.

De samenwerkingsplannen zijn gisteren toegelicht door de directeuren Charles Milhaud van de Caisse d'Epargne en Philippe Dupont van de Banque Populaire.

De samenwerking betreft de investerings- en zakenbanken van de twee groepen. Dat zijn Ixis en le Crédit foncier van de Caisse d'Epargne en het beurgenoteerde Natexis van de Banque Populaire. Samen moeten deze banken de nieuwe zakenbank Natixis gaan vormen. De twee groepen zouden elk 35 procent van de beursgenoteerde bank in handen krijgen. Natixis krijgt 500 miljard euro aan beleggingen onder beheer.

De fusie is niet onomstreden. De belangrijkste aandeelhouder van de Caisse d'Epargne, de publieke fonds de Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) heeft gedreigd de fusie tegen te houden, onder meer omdat hij niet betrokken is geweest bij de voorbereidingen. De CDC beschikt over een blokkerend minderheidsaandeel van 34 procent. Minister van Financiën Thierry Breton heeft zich opgeworpen om te bemiddelen.

De CDC is onlangs door de Franse regering aangewezen om door strategische investeringen te zorgen dat grote bedrijven in Franse handen blijven. Gisteren doken opnieuw geruchten op over een overname van Société Générale, de derde Franse bank, door een buitenlandse concurrent, met name de Amerikaanse Citigroup.

De Caisse d'Epargne en de Banque Populaire zijn twee historische Franse banken. De Caisse d'Epargne, ook bekend als 'l'Ecureuil' (de Eekhoorn) is een van de belangrijkste Franse spaarbanken, onder meer omdat zij het monopolie heeft op de populaire volksspaarrekening 'livret A'.