Even elektronisch aangifte doen

Laat met het invullen van de belastingpapieren? Met elektronische aangifte en een digitale handtekening is 1 april nog best te halen.

Illustratie Nanette Hoogslag Hoogslag, Nanette

1 De aangifte verzenden. Wie het handig vindt de aangifte met de computer in te vullen, maar terugdeinst om dit belangrijke document daadwerkelijk elektronisch te versturen, kan de gegevens met de pen overnemen op het papieren aangiftebiljet van de belastingdienst. Dat is op te vragen bij de Belastingtelefoon. Gebruikers van een aangifteprogramma kunnen ook een eigen afdruk maken die er precies zo uitziet als het papieren aangiftebiljet van de fiscus. Dat gaat via een pdf-bestand. U stuurt dan de afdruk op.

Wie de aangifte wel elektronisch verzendt, krijgt van de belastingdienst meteen elektronisch een ontvangstbevestiging. De verzender kan er dan zeker van zijn dat de aangifte ontvangen is. Als het versturen mislukt, volgt er een foutmelding. De betekenis van de daarbij genoemde foutcode is in het gebruikte aangifteprogramma terug te vinden.

2 De aangifte ondertekenen. De papieren aangifte wordt op de vertrouwde manier ondertekend met een pen. Voor de elektronische versie is er de elektronische code van de belastingdienst of de elektronische handtekening die voor de hele overheid geldt: de Digid (www.digid.nl).

Een code aanvragen bij de belastingdienst gaat met een formulier, waarop zelf een vijfcijferige code gekozen wordt. De code hoeft maar één keer aangevraagd te worden en is daarna ieder jaar te gebruiken. Wie de code vergeet, moet een nieuwe aanvragen, wat kosteloos is. De oude code opvragen bij de belastingdienst is niet mogelijk.

De Digid heeft de toekomst. Deze elektronische handtekening werkt bij alle overheidsdiensten en bestaat uit het een zelfgekozen inlognaam en wachtwoord. Wie de aangiftesoftware van de belastingdienst gebruikt kan met de Digid ondertekenen. De aanvraagprocedure van Digid vergt enkele dagen omdat de activeringscode per post wordt verstuurd.

3 Fouten herstellen. Na het indienen van een papieren aangifte, zijn fouten te herstellen door een nieuw aangiftebiljet in te sturen. Als de fiscus al een aanslag heeft opgelegd, kan herstellen alleen door een bezwaarschrift in te dienen. Het herstel van een fout in de elektronisch ingezonden aangifte is veel eenvoudiger: je verstuurt minimaal een dag later de hele elektronische aangifte nog een keer, nu verbeterd. Je ontvangt weer een bevestiging. De fiscus gaat bij het opleggen van de aanslag automatisch uit van de meest recente aangifte. Wie al een aanslag heeft ontvangen, krijgt automatisch een nieuwe opgelegd.

    • Aertjan Grotenhuis