Euronext toch in gesprek met Frankfurt

Effectenbeurs Euronext wil toch gesprekken aangaan met Deutsche Börse over een mogelijke samengaan om tot een pan-Europese beurs te komen.

Vanochtend zei de Franse bestuursvoorzitter van Euronext, Jean-François Théodore, dat hij een uitnodiging van Deutsche Börse over samenwerkingsgesprkken verwelkomt. Begin februari wekte Euronext nog de indruk niet in zee te willen gaan met de Duitsers omdat de beurs in Frankfurt in veel opzichten zijn beurshandel anders had georganiseerd.

Deutsche Börse zint al enige tijd op een fusie met de eigenaar van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2005 zei Théodore vanochten dat hij 'voornemens is om constructief met Deutsche Börse te proberen een creatieve oplossing te vinden om deze verschillen te overbruggen'. Maar, stelde de topman, 'er zijn nog steeds verschillen, en die zou ik willen bespreken. In het algemeen willen wij een leidende rol spelen in de Europese consolidatie.'

De deur naar de overname van de beurs van Londen (LSE), een plan dat Euronext steeds prefereerde boven een fusie met Frankfurt, is vanochtend verder open gezet. De Britse mededingsautoriteit heeft ingestemd met de stappen die Euronext heeft gezet om aan eerder gestelde voorwaarden te voldoen. Die hebben onder andere betrekking op het terugbrengen van het belang dat Euronext heeft in het Britse afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet.

Théodore zegt zich nu te beraden op 'de volgende stap'. Euronext zal voor een overname van LSE met een steeds hoger bod moeten komen. De koers van de beurs van Londen is de laatste dagen opgelopen, sinds de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq vorige week vrijdag een bod uitbracht van ruim 3,5 miljard euro. De waarde van LSE bedraagt inmiddels ruim 4,1 miljard euro.

Euronext kondigde vanochtend aan om in de komende twee jaar in totaal 1 miljard euro terug te geven aan de aandeelhouders, deels in de vorm van dividend, deels door de inkoop van eigen aandelen. De nettowinst van Euronext groeide vorig jaar met ruim 61 procent tot 242 miljoen euro.