Elf dagen rennen en draven met 23.000 boeken

Bij de grootste boekwinkel van Nederland zijn alle verloven ingetrokken. Vanaf morgen, de start van de Boekenweek, begint voor Donner in Rotterdam de drukste periode van het jaar. Het wordt elf dagen rennen en draven, zegt Suzanne Hammecher, verantwoordelijk voor de afdeling literatuur. In de winkel organiseren we van alles: lezingen, interviewprogramma`s, literaire concerten. Elke jaar weer is het een feestelijke, georganiseerde chaos.

Boekverkoopster Suzanne Hammecher: „De boekenweek is elk jaar weer een feestelijk georganiseerde chaos.” Foto Bob van der Have

Eind van de winter stellen veel lezers aankopen uit vanwege het traditionele boekenweekgeschenk, zegt Hammecher. Bij besteding van 11,50 euro of meer aan Nederlandstalige boeken krijgen klanten dit jaar een novelle van Arthur Japin cadeau. Afspraak is één geschenk per klant. Maar in de praktijk zijn de boekverkopers van Donner niet zo streng. Een klant die voor 50 euro boeken koopt en drie geschenken eist, daar doen we niet moeilijk over, zegt ze. Klanten zijn gehaaid. Als je streng doet, gaan ze drie keer in de rij staan om elk boek apart af te rekenen.

Net als afgelopen jaren heeft de inkoopster 23.000 exemplaren van het boekenweekgeschenk in huis gehaald. Ze heeft het al gelezen. Een prachtig verhaal dat velen zal aanspreken. Het is bijna net zo goed als het mooiste geschenk ooit, dat van Thomas Rosenboom twee jaar geleden.

Voor de inkoopster is het ook een spannende week. Heeft ze de goede boeken op voorraad? De nieuwe thrillers van Dan Brown en Nicci French zijn momenteel de bestsellers. Lezers zijn alleseters geworden, stelt ze vast. Literatuur en thrillers, dat waren vroeger gescheiden werelden. Nu lezen liefhebbers van Arthur Japin ook Henning Mankell.

De boekverkoopster verheugt zich op de onverwachte klanten die zich in de Boekenweek altijd aan haar balie melden. Zoals laatst een jongen van een jaar of twintig die nog nooit een boek had gelezen. Hij wilde zijn woordenschat wat uitbreiden. Hij leek me redelijk slim, ik heb hem een literaire thriller van René Appel of Tomas Ross aangeraden. Je wilt wel dat zo`n jongen nog eens terugkomt.

Arjen Ribbens

Wie: Suzanne Hammecher van boekhandel Donner in Rotterdam.

Waarom: geeft vanaf morgen het boekenweek- geschenk `De grote wereld` van Arthur Japin cadeau aan haar klanten.

    • Arjen Ribbens