Een Griekse mythe in Brazilië

dvd klas-sieker Orfeu Negro (1959). Regie: Marcel Camus. Te huur en te koop op dvd.

De Franse regisseur Marcel Camus verplaatste de Griekse mythe van Orpheus en Eurydice naar het Brazilië van de jaren vijftig. In de cultklassieker Orfeu Negro (1959) komt de jonge, naïeve Eurydice naar de grote stad Rio de Janeiro. Ze belandt in de muzikale gekte van het jaarlijkse carnaval en ontmoet daar casanova Orfeu. Zijn gitaarspel verrukt mens en dier; er wordt zelfs van gezegd dat het de zon kan doen opkomen.

Elk element is vertaald naar de nieuwe context: een verlaten tramremise doet dienst als de onderwereld en Orfeu krijgt contact met zijn gestorven geliefde in een voodooceremonie. Ondanks de soms matige acteerprestaties van de beeldschone maar van de straat geplukte amateurs en de nu lachwekkende figuur van de dood - inclusief masker en maillot - is de film legendarisch. Niet om de poëtische dialogen of de kleurrijke cinematografie, maar om de muziek. De soundtrack van Antonio Carlos Jobim en Luiz Bonfá markeerde het begin van de wereldwijde bekendheid van de bossanova: in de jaren zestig werden standards als Manha de Carnaval en A Felicidade verder gepopulariseerd door João en Astrud Gilberto, en tot op de dag van vandaag eindeloos gecoverd.

Elda Dorren

dvd klas-sieker

Orfeu Negro (1959). Regie: Marcel Camus. Te huur en te koop op dvd.

    • Elda Dorren