Duits voetbal is nog niet verlost van omkoping

Het Duitse voetbal wordt aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal in eigen land getroffen door een nieuw omkoopschandaal. Gisteren werd bekend dat zeker vier spelers van clubs uit regionale divisies zijn aangezocht om wedstrijden te vervalsen. De autoriteiten sluiten niet uit dat het onderzoek nog wordt uitgebreid.

De politie in Frankfurt ondervraagt nog deze week zeker vier verdachten. Die zitten al in de cel wegens veroordelingen voor andere misdrijven. Zij zouden spelers hebben aangezocht om de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden. Als uit de ondervragingen blijkt dat nog meer mensen bij de zaak zijn betrokken, gaan we het onderzoek zeker uitbreiden, zei de Duitse onderzoeksrechter Thomas Bechtel aan het persagentschap AP.

De Duitse voetbalbond DFB probeert de zaak te sussen. Een woordvoerder zei opgelucht te zijn dat geen scheidsrechters of spelers van clubs uit de eerste divisie bij het nieuwe schandaal zijn betrokken. Op minder dan honderd dagen voor het begin van het wereldkampioenschap voetbal (9 juni-9 juli) kan de organisator een nieuw grootschalig omkoopschandaal missen als kiespijn. Bovendien leeft het Duitse voetbal al in mineur na de afstraffing door Italië in een recent oefenduel (4-1).

In november vorig jaar veroordeelde een Berlijnse rechter zes betrokkenen in een andere omkoopzaak. Onder hen twee scheidsrechters en een speler. Zij zouden in 2004 minstens 23 wedstrijden hebben `geregeld` in opdracht van de gokmaffia. Op die wedstrijden werd samen voor ruim twee miljoen euro aan gokwinsten opgestreken. Het was het grootste omkoopschandaal ooit in het Duitse voetbal.

De nieuwe zaak kwam aan het licht toen vier spelers van regionale clubs, waarbij Stuttgarter Kickers, bekenden dat ze waren aangezocht om duels te vervalsen. Geen van de spelers zou zijn ingegaan op de voorstellen. Sommige spelers werd tot 40.000 euro geboden.

Ook het Belgische voetbal is in de ban van een gokschandaal. De Brusselse justitie is op zoek naar een Chinese zakenman die tal van wedstrijden in de eerste klasse zou hebben beïnvloed in opdracht van de gokmaffia. Enkele spelers en trainers hebben intussen bekend en krijgen bescherming van de Belgische voetbalbond.