Commissarissen weg na ruzie in top Boskalis

Bij baggeraar Boskalis is vrijwel de complete raad van commissarissen afgetreden. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat de leden Minderhoud, Benjamins en Westerlaken met de directie van mening verschillen over de manier waarop de bestuursvoorzitter van het bedrijf wordt benoemd.

P. Berdowski, die al negen jaar deel uitmaakt van de raad van bestuur, volgt op 8 mei R. van Gelder op als voorzitter. Boskalis gaf gisteren een persbericht uit waarin wordt benadrukt dat de positie van Berdowski niet de reden is van het conflict met de commissarissen. Wat dat wel is, wil bestuursvoorzitter Van Gelder niet zeggen. Ik kan niets aan het persbericht toevoegen. Om de continuïteit in de raad van commissarissen te handhaven blijft R. van Loon voorlopig aan als commissaris.

Ook M. van der Vorm blijft commissaris bij Boskalis. Via zijn investeringsmaatschappij HAL bezit Van der Vorm 31 procent van de aandelen van Boskalis. Van der Vorm heeft een vergelijkbare dubbelfunctie bij tankopslagbedrijf Vopak.

De nettowinst van Boskalis is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en steeg van 62,7 naar 143,5 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,1 miljard euro. Voor de komende jaren heeft Boskalis 2,4 miljard euro aan opdrachten in portefeuille.

Boskalis profiteert niet alleen van het grote aantal activiteiten op de energiemarkt, maar ook van de gestegen vraag naar nieuwe infrastructuur, wat meer baggeropdrachten genereert.

Een extra meevaller is dat volgens de Singaporese pers een oplossing voor het `zandconflict` tussen Singapore en Maleisië nabij lijkt. Maleisië wil al jaren geen zand leveren voor een aantal infrastructurele werken die Boskalis in Singapore uitvoert. Dit werk ligt daardoor al drie jaar stil. Boskalis heeft nog voor 300 miljoen euro aan werk klaarliggen in Singapore. Van Gelder: Maar dat kan gemakkelijk meer worden.