Cipollini feliciteert Dekker

De lastige zesde etappe in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico werd gisteren gewonnen door de Italiaan Leonardo Bertagnolli. In dezelfde eerste groep kwam Thomas Dekker als vijftiende over de streep. In de leiderstrui, die hij vandaag op de slotdag nog moest verdedigen. De eindzege kon de 21-jarige renner normaal gesproken niet meer ontgaan.

Mario Cipollini kwam de Nederlander hoogstpersoonlijk achter het podium feliciteren. De oud-renner, een held in Italië, had een hippe jas aan en een trendy zonnebril op zijn neus; het was zwaarbewolkt en koud in Torricella Sicura. Dekker zag de humor er wel van in. 'll Re Leone', imiteerde hij diens zware stem. Bij de start van de zesde rit had hij nog wat bezorgd naar de hemel gestaard, maar de opluchting over de goede afloop van de gevreesde rit deed de Noord-Hollander goed. 'Ik heb nog niet gewonnen, maar het ziet er wel goed uit.'

Toch handig, als je in Italië woont en vrijwel dagelijks traint met Alessandro Petacchi. De sprinter van Milram heeft nog geen rit gewonnen. De Nederlander en de Italiaan spraken elkaar gisteren al even voor de koers. 'Ik denk dat zij ons gaan helpen', wist Dekker die in de plaatselijke omlopen met vijf klimmetjes naar Torricella Sicura geen moment uit de kop van de eerste groep was geweest. Het was een provisorische aankomst, de oorspronkelijke finishplaats San Giacomo lag te hoog: het zou er gaan sneeuwen.

Pas in de slotkilometer dreigde er nog even iets mis te gaan. 'Bij een renner van Naturino liep de ketting eraf. Hij week opeens uit naar links, ik moest het gras in. Omdat deze etappe als een aankomst bergop gold, was de regel dat je in de laatste drie kilometer geen tijd meer kon verliezen niet van kracht. Voor hetzelfde geld zie je op die manier deze ronde nog de mist in gaan.'

Dekker roemde zijn teamgenoten. 'In de finale had ik een drievoudig wereldkampioen (Freire), Boogerd en Flecha voor me werken. Dat is nogal wat. De ploeg rijdt gewoon geweldig. Ik hoop zaterdag in Milaan-Sanremo wat terug te kunnen doen voor Oscar.'

Boogerd over Dekker: 'Ik heb het dertien jaar geprobeerd en zo'n strontknaapje lukt het de eerste keer', lachte Boogerd.