Carver blaast ruziegeluiden uit kastjes en fornuis

Wie niet beter zou weten, zou denken dat het een ruzie tussen twee echtelieden betreft. Taal is er allang niet meer, behalve dan het kijvende 'nee!' van de vrouw en de dronken interrupties van de man. Er is een kind dat zich machteloos tegen de muur drukt, er vliegen pannen door de lucht. Banden, van theatergroep Carver, begint als ordinair familiegekrakeel op geluidssterkte tien.

En zo luid en vrijwel woordloos blijft het ook, behalve dan dat tussen de regels door valt op te maken dat het hier geen echtpaar betreft, maar een broer (Jim van der Woude) en een zus (Beppie Melissen). Maar als dit geen echtpaar is, waar komt die zoon (Martin Hofstra) dan vandaan?

Anders dan in eerdere voorstellingen is het Carver nu eens niet te doen om de grappig-schrijnende sketch of de gekke vondst. Er is een thema gevonden en scène na scène wordt daar zonder veel ontwikkelingen op voortgeborduurd.

Het is vooral gastspeler Martin Hofstra die dat borduren tot kunst verheft. Als langste slungel van allemaal speelt hij met gemak het kleine gefrustreerde kind. Hij verstopt zich tijdens de ruzies op het dak of blaast vol concentratie een fietsband op, die enorme proporties aanneemt en dan knapt. Symbolisch? Zelfs familiebanden hebben grenzen? Uiteindelijk is de kleine zoon Hofstra zó verpletterd dat hij uit alle kastjes en deurtjes de doorlopende ruzie hoort opstijgen. Zelfs het fornuis gaat tekeer als hij het klepje opendoet. Wanhopig smoort hij dus de huisraad met kussens; een prachtige scène.

Het nadeel van Banden is dat we verder geraken dan het eeuwige gevecht. Een broer die steeds opnieuw zijn zus probeert te beklimmen en de zus die hem steeds opnieuw verbitterd van zich afwerpt. Waarschijnlijk vinden de spelers dat al dat lawaai vanzelf duidelijk maakt dat schreeuwen makkelijker is dan over pijnlijke zaken spreken. Maar ze hadden nog wel wat meer manieren om niets te zeggen mogen verzinnen. Daar zijn mensen, en familieleden in het bijzonder, immers zeer ervaren in. Nu oogt de voorstelling een beetje lui. Als ze dan toch niets tegen elkaar willen zeggen, dan had het al geholpen als ze af en toe gewoon even stil waren geweest.

Voorstelling: Banden door Theatergroep Carver. Gezien: 11/3 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 28/5. Inl. 020- 627 7555 of www.theatergroepcarver.nl.
    • Jowi Schmitz