Boombox of blaster?

Er was wat verwarring over de term boombox die in het artikel over de iPod HiFi gebruikt werd.box2.jpg Boombox? Wat heeft een boombox met electric boogie te maken? (zie ook het Hebben-stukje over de iPod hifi) dat in de nrc.next van dinsdag 13 maart stond.
We pakken het Groot Woordenboek der Audiofielen erbij. Een boombox is namelijk niet alleen een ghettoblaster (een koele radio die je op de schouder legt en dan heupwiegend door Harlem, The Bronx of pak ‘m beet de Billitonkade in Utrecht wandelt).
Verwarrend is dat de term boombox in Nederland ook vaak gebruikt wordt voor een grote speaker die je achter in de auto schroeft. Liefst net zo groot als de kofferbak van een Golf of een gepimpte Opel Astra. Daar heeft de iPod Hifi eigenlijk ook wel iets van weg - met z’n gitzwarte voorkant, zware bassen en blokvormig voorkomen.
Alles over ghettoblasters en boomboxen lees je hier bij het one and only Boombox-museum, waar je kunt zien waar Apple de inspiratie voor de iPod HiFi vandaan haalde. Eerlijk gezegd zijn die oude, ghettoblasters/boomboxen een stuk koeler dan die steriele iPod HiFi.
Kijk maar eens naar de Panasonic RX-7000, rx7000_1.jpgde oervader van de portable stereo. 9 kilo schoon aan de haak, met notenhouten afwerking en een dijk van een cassetterecorder in het midden.
Ook aardig: deze notebooktas met hengsel. Daar kun je met gemak een iPod in kwijt.notebooktas.jpg.jpg

    • Marc Hijink