Berlusconi en Prodi in eerste tv-debat

Romano Prodi draagt 's nachts wel een pyjama en Silvio Berlusconi niet. Elk detail lijkt volgens de Italiaanse media te tellen, nu het uur van de waarheid voor de twee kandidaat-premiers aanbreekt. Vanavond van negen uur tot half elf voeren ze op Rai 1 hun eerste tv-debat. Op manadag 3 april volgt de tweede confrontatie en op 9 en 10 april mogen de Italianen hun oordeel geven tijdens de verkiezingen.

Berlusconi ligt ongeveer 4 procentpunten achter in de peilingen, maar een kwart van de kiezers weet nog niet of en op wie ze gaan stemmen. Maanden is gediscussieerd over de regels tijdens het debat. Zelfs over de temperatuur in de studio is onderhandeld, maar ook over het licht en de opstelling van de camera's. Als de ene kandidaat spreekt, mogen er geen shots worden genomen van de ander die mogelijk met zijn mimiek afkeuring zou kunnen uitbeelden. De rivalen mogen elkaar ook geen vragen stellen.

Te veel regels, zo oordeelt Berlusconi die van de twee het beste overweg kan met het medium tv. Maar Prodi heeft de voorschriften nodig om te voorkomen dat Berlusconi opnieuw naar voren treedt om een fictief stofje van het jasje van zijn opponent af te vegen, zoals hij onlangs deed bij een andere centrumlinkse opponent.

Beide heren hebben ook gisteren weer tot laat in de avond gestudeerd op de dossiers. Prodi liet zich vrijwel dagelijks een spervuur van vragen stellen door zijn medewerkers. Ook de vragen die hij liever niet zou krijgen, zoals: 'Wordt uw vrouw ook minister? Zo niet, waarom heeft ze dan net een boek geschreven?'

De pijnlijke vragen voor Berlusconi zijn meer voor de hand liggend. 'Waarom heeft u zich verrijkt tijdens uw regering en zijn de meeste Italianen armer geworden?' De leider van Forza Italia mag deze keer niet boos worden en, zoals afgelopen zondag, de studio verlaten, nadat de interviewster hem vroeg naar het waarom van het monddood maken van een aantal tv-journalisten.