Beperkt verlies zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars lijden samen een verlies van zeker 190 miljoen euro op de verkoop van polissen voor de basisverzekering die het kabinet dit jaar heeft ingevoerd. Dat is veel minder dan de hoogste schatting uit de sector zelf.

Het verlies kan worden afgeleid uit een onderzoek van medewerkers van het Centraal Planbureau (CPB) en de Erasmus Universiteit.

Het verlies komt overeen met cijfers van directeur D. Witteveen van de toezichthoudende Nederlandsche Bank. Hij schat de 'prijsprikkel' voor de consument in de tarievenslag op 100 tot 200 miljoen euro. Witteveen noemde dat getal vrijdag op een congres 'niet bijzonder groot' gezien de marktomvang. Hij weerspreekt de schatting van verzekeraar Agis, die eenvijfde van zijn klanten verloor in de prijzenslag, dat andere verzekeraars een miljard euro vermogen inzetten voor kortingen. Agis heeft als ex-ziekenfonds geen bovenmatige reserves.

De laatste maanden vochten verzekeraars een prijzenslag uit meteen basispolis met aanbiedingen tot 950 euro.

Gemiddeld maken verzekeraars op de basispolis verlies, zegt CPB-onderzoeker R. Douven. Hij schat dat zij gemiddeld 15 euro onder de kostprijs zitten. Hij becijfert geen totaal verlies, maar bevestigt dat het 190 miljoen euro kan zijn. Hij waarschuwt dat gemiddelden zijn gebruikt uit de ziekenfondswereld. Particuliere verzekeraars kunnen meer kosten hebben voor reclame en administratie.

Douven doet geen voorspelling over prijzen in 2007. Hij erkent dat particuliere verzekeraars nog steeds veel meer reserves hebben voor nieuwe prijsacties dan ex-ziekenfondsen. Eerder lekte uit dat het CPB een prijsstijging met 12 procent verwacht. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hoopt opnieuw op stevige prijsconcurrentie, zei hij vorige week in de Tweede Kamer.

www.nrc.nl: dosssier zorgstelsel

    • Menno Tamminga