Beleggen om te kunnen studeren

Waar leven jullie met z`n drieën van?

Wij hebben allebei geen baan, want we studeren nog. Ik doe een tweede opleiding, kunst en techniek aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Ik heb geen recht meer op studiefinanciering, maar mijn vriendin wel en zij krijgt een partnertoeslag, omdat we een kind verzorgen. In totaal komt dat neer op zo`n 650 euro per maand. Dat geld gaat naar onze gezamenlijke rekening, waar we maandelijks 1.000 euro op storten. De rest komt van mijn spaarrekening.

Raakt die spaarrekening dan niet op?

Niet echt. Ik handel al sinds mijn achttiende speculatief in aandelen en stort mijn winsten op de spaarrekening. De afgelopen twee jaar, toen het slecht ging met de economie, speelde ik quitte. Nu de economie weer een beetje opleeft, de laatste twee, drie maanden, maak ik soms weer een paar honderd euro winst. Vooral aandelen in chipfabrikanten en ICT-bedrijven leveren winst op.

Is dat te doen, een kind en studeren?

Ja, het gaat eigenlijk best goed. Ons kind was niet echt gepland, maar het loopt allemaal precies zoals we gehoopt hadden. We besteden allebei zo`n drieënhalve dag aan de studie en de overgebleven dagen zorgen we zelf voor onze zoon Oets. Twee dagen per week gaat hij naar de kinderdagopvang. Dat is voor ons makkelijk te betalen, want we krijgen het grootste deel, zo`n 400 euro, door de overheid vergoed. Wij betalen zelf 16 euro per maand. Ook de zorgverzekering voor ons drieën is goed te doen. We behoren volgens mij tot de weinigen die erop vooruit zijn gegaan met het nieuwe zorgstelsel. We betalen nu 115 euro per maand.

Heb je nog dure hobby`s?

,,Mijn afstudeerproject is een dure aangelegenheid. Ik maak een interactieve lichtinstallatie en daar komt veel elektronica bij kijken. Ik heb nu al zo`n 5.000 euro uitgegeven aan gereedschap en constructiemateriaal als chips en led`s.

Hoe belangrijk is een goed inkomen?

Er moet wel een zekere basis zijn. Maar alhoewel ik nu geen goed salaris heb, ben ik financieel wel tevreden. Mijn doel is wel om over vijf jaar een vast inkomen te hebben, zodat we dan een huis kunnen kopen. Nu geven we geld weg, met een eigen huis betaal je een lening af.

Paul Klotz (30) woont met vriendin en zoontje Oets in Enschede. Klotz en zijn vriendin studeren allebei nog.Inkomsten: 650 euro per maand, plus wisselende beleggingswinstenHuur: 366 euro exclusiefAuto: 120 euroZorgverzekering: 115 euro

    • Marleen Luijt