Ambassadeur Suriname na conflict weg

De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Edgar Amanh, heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij de regering in Paramaribo. Zijn positie was onhoudbaar geworden na een diplomatieke rel.

De ambassadeur speelde een hoofdrol bij een conflict tussen Nederland en Suriname.

Amanh werd vorige week door de Surinaamse minister Kraag-Keteldijk (Buitenlandse Zaken) voor overleg teruggeroepen naar Paramaribo, maar weigerde daar gevolg aan te geven. Hij zou hebben laten weten de affaire 'een storm in een glas water' te vinden.

Aanleiding was de commotie rond een veiligheidscontrole van minister Alice Amafo (Transport). Amafo weigerde op Schiphol, waar zij op doorreis was naar Qatar, door een veiligheidspoortje te lopen. Volgens minister Kraag-Keteldijk zou zij dat vanwege haar diplomatieke status ook niet hoeven. Zij verwees daarbij naar de omstreden 'honderd procents-controle' op Schiphol, waarbij alle passagiers uit Suriname scherp worden onderzocht op drugs. Na eerdere protesten uit Paramaribo, onder andere na een eerder incident met Amafo, werden er afspraken gemaakt tussen beide regeringen over de behandeling van bewindslieden en parlementariërs. Deze gelden evenwel niet voor vluchten naar Arabische landen.

Omdat minister Kraag-Keteldijk in de veronderstelling leefde dat Nederland de onderlinge afspraken schond, riep zij ambassadeur Amanh terug. Zij wilde daarmee 'een sterk diplomatiek signaal' afgeven. Amanh weigerde naar Paramaribo af te reizen en meldde zich ziek. Daarmee zette hij, aldus verschillende politici in Suriname 'de minister en het land voor schut.' Dit weekend leed Suriname verder gezichtsverlies toen bleek dat minister Kraag-Keteldijk door de ambassade verkeerd geïnformeerd zou zijn over het voorval. Zo zou ten onrechte zijn doorgegeven dat Amafo fysiek gevisiteerd zou zijn. Bovendien zou het het juist een medewerker van de ambassade geweest zijn die Amafo op Schiphol adviseerde niet door het veiligheidspoortje te gaan. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft inmiddels met zijn collega in Paramaribo gebeld en de goede betrekkingen onderstreept.