Ambassadeur Suriname dient ontslag in na rel

De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Edgar Amanh, heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij de regering in Paramaribo. Zijn positie was onhoudbaar geworden na een diplomatieke rel tussen Nederland en Suriname, waarbij de ambassadeur een hoofdrol speelde.

Amanh werd vorige week door de Surinaamse minister Kraag-Keteldijk (Buitenlandse Zaken) voor overleg teruggeroepen naar Paramaribo, maar weigerde daar gevolg aan te geven. Hij zou hebben laten weten de hele affaire een storm in een glas water te vinden.

Aanleiding was de commotie rond een veiligheidscontrole van minister Alice Amafo (Transport, Communicatie en Toerisme). Amafo weigerde op Schiphol, waar zij op doorreis was naar Qatar, door een veiligheidspoortje te lopen. Volgens minister Kraag-Keteldijk zou zij dat vanwege haar diplomatieke status ook niet hoeven. Zij verwees daarbij naar de omstreden `honderd-procentscontrole` op Schiphol, waarbij alle passagiers uit Suriname scherp worden onderzocht op drugs. Na eerdere protesten uit Paramaribo, onder andere na een vorig incident met Amafo, werden er afspraken gemaakt tussen beide regeringen over de behandeling van bewindslieden en parlementariërs. Deze gelden evenwel niet voor vluchten naar Arabische landen.

Omdat minister Kraag-Keteldijk in de veronderstelling leefde dat Nederland de onderlinge afspraken schond, riep zij ambassadeur Amanh terug. Zij wilde daarmee een sterk diplomatiek signaal afgeven. Amanh weigerde naar Paramaribo af te reizen en meldde zich ziek. Daarmee zette hij, aldus verschillende politici in Suriname de minister en het land voor schut. Dit weekend leed Suriname verder gezichtsverlies toen bleek dat minister Kraag-Keteldijk door haar ambassade in Den Haag verkeerd geïnformeerd was over het voorval. Zo zou ten onrechte zijn doorgegeven dat Amafo fysiek gevisiteerd zou zijn. Bovendien heeft minister Amafo inmiddels verklaard dat het juist een medewerker van de ambassade was die haar op Schiphol adviseerde niet door het veiligheidspoortje te gaan. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft inmiddels met zijn collega in Paramaribo gebeld en de goede betrekkingen onderstreept. De Hindoestaan Amanh is een ervaren Surinaamse diplomaat.