Afdankertjes mee voor gratis nieuwe garderobe

Jonge vrouwen willen altijd méér nieuwe jurken dan ze kunnen betalen.

Bij een `swaparoo` kun je kleren ruilen: dat levert soms zelfs een bruidsjurk op.

Alle afdankertjes gaan op een berg, er wordt druk gepast en dan gekeken wie welk jurkje het liefst wil hebben. Foto Lex van Rossen SWAPPING PARTY.T.A.V. ANNELIES KUIPER, NEXT. Foto Lex van Rossen Vrouwen Feesten Bijeenkomsten Swaparoo Fashion Swap Party Kleding Mode Rossen, Lex van

Dit strakke ding pas ik nog wel, maar ik ben op de ruitjes uitgekeken. Nadine Böke (25) houdt een zwart-witte minirok in de lucht. De kring van vrouwen om haar heen zwijgt even. Ai. Dat is iedereen blijkbaar met me eens. Ze gooit het rokje op de stapel voor het Leger des Heils en laat een volgend t-shirt zien.

Het zijn barre tijden voor kledingliefhebbers. Door de stijgende prijzen in de modewinkels valt er minder te shoppen dan je lief is. En winkelen kost, door het lange twijfelen over dat ene net iets te dure jasje, ook nog eens veel tijd. Gelukkig is de oplossing nabij: de `swaparoo`. Het woord is overgewaaid uit Australië, het fenomeen komt uit Amerika en is daar bekend onder de naam Fashion Swap Party.

De formule is simpel. Nodig een groep vrienden en vage bekenden uit en laat ze alle kleding meenemen die ze het afgelopen jaar niet meer hebben gedragen, of die ze - helaas - niet meer passen. Laat iedereen de kleding even promoten en dan is het passen en ruilen maar. Als het goed is, heeft iedereen binnen een paar uur een geheel nieuwe garderobe. Gratis.

Op de Herengracht in Amsterdam houdt een groep van zeven dames dit weekend een swaparoo. Ze kennen elkaar via-via. Uit vuilniszakken en sporttassen komen een berg kleren, drie paar schoenen en één sjaal tevoorschijn. Achter veel kledingstukken blijkt een verhaal te zitten. Dit heb ik van een ex-vriendje gekregen, zegt Nadine, terwijl ze een enigszins verwassen mannenoverhemd laat zien. De dames lachen meewarig, maar niemand wil het ding aan. Moet je dat niet ritueel verbranden?

Daphne Steegh (32) komt met een glanzende witte jurk met kleine bloemetjes. Ik riep ooit tegen Martin: laten we gaan trouwen. Toen heb ik in Tokio maar meteen deze jurk gekocht. Hij bleek alleen nog niet zo`n zin te hebben in een bruiloft.

Gitty Smit (26), die al jaren in een kledingwinkel werkt, probeert haar pronkstukken met een verkooppraatje te slijten. Een fantastisch hemdje heb ik hier. Het ziet er misschien niet zo leuk uit, maar het kropt mooi op en je krijgt er grotere borsten in. Meteen vliegen er een paar handen omhoog. Ja, hier, laat mij maar passen, roepen enkele dames die zich aangesproken voelen. Gitty gooit het truitje naar de mogelijke nieuwe eigenaar.

Een zwarte jurk met gekleurde bloemen, een bruine `opa-broek` en twee felgekleurde t-shirts zijn zo populair dat ze op de `vechtstapel` belanden. Als de dames aan het passen slaan, blijkt de zwarte jurk er bij een een paar van hen uit te zien als positiekleding. Bij Daphne staat hij wel mooi, dus mag zij hem meenemen. Om de andere kleren op de vechtstapel wordt niet gevochten, maar geloot. De kleinste vrouw van het stel heeft geluk. Zij krijgt alle kleding die verder niemand past. En ook de anderen hebben aan het eind van de avond een hele nieuwe outfit bij elkaar.

Sommige stukken zijn zo lelijk dat niemand ze wil hebben. Gitty doet haar best een okergele broek van het dure merk Miss Sixty toch nog aan de man te brengen. Hij komt vast weer in de mode. Alles komt ooit weer terug. Lotte, hoe vind jij hem? Lotte De Koninck (19) zoekt naar de juiste woorden. Vooral erg geel.

Janneke Uitterhoeve (30) heeft de oplossing voor de kleding die eigenlijk niet meer kan. Het is altijd nog goed voor een raar feestje. Die broek is hartstikke leuk als je een geel feestje hebt. Voor een zilverkleurig feest levert de swaparoo in elk geval veel op. Nadine zucht als ze een jurk van zilver velours in de zak voor het Leger des Heils stopt. Ik heb een zilveren periode gehad. Die tijd is nu echt voorbij.

    • Janna Laeven