Aanval Israël op Palestijnse gevangenis

Het Israëlische leger is begonnen met de bestorming van de gevangenis in het Palestijnse Jericho om zes gevangenen, onder wie de daders van de moord op een Israëlische minister, te arresteren.

Een Palestijnse bewaker werd bij de verrassingsinval van vanochtend gedood en een gevangene gewond. Telefonisch weigerden de voor zover bekend ongewapende gevangenen zich over te geven. In totaal worden 200 gevangenen in Jericho vastgehouden.

Het leger zette bulldozers en speciale eenheden in om de muren van de gevangenis te slopen en de gevangenen die onder een internationaal regime stonden, aan te houden en over te brengen naar Israëlische gevangenissen. Onder de zes is Ahmed Saadat, de leider van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die ervan wordt verdacht in 2001 opdracht te hebben gegeven om de toenmalige minister van Toerisme, oud-generaal Rehavan Ze'evi, te vermoorden in zijn hotelkamer in Jeruzalem. Ook de moordenaar is onder de gevangenen.

Saadat is onlangs gekozen als lid van het Palestijnse parlement. Vanuit de gevangenis sprak hij telefonisch veelvuldig menigten van zijn eigen partij en van Hamas toe.

President Abbas en kandidaat-premier Haniyeh (Hamas) hebben onlangs gezegd dat zij na de vorming van een regering Saadat zouden vrijlaten. De vermoorde minister was onder Palestijnen gehaat, omdat hij alle Palestijnen naar Jordanië wilde overbrengen.

Volgens de Israëlische minister Ezra wil Israël voorkomen dat de moordenaars van Ze'evi op vrije voeten komen. Enkele uren voordat het leger in actie kwam trokken de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun waarnemers terug uit de gevangenis. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw bevestigde dat de actie was gecoördineerd met Londen en Washington. Volgens Straw wilde de Palestijnse Autoriteit niet langer garanderen dat de zes gevangenen gevangen bleven. Palestijnse leiders reageerden woedend op de bestorming van de Palestijnse gevangenis in Jericho.