7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met iens

Witloof

Recent geopend in hartje Maastricht. Ad Fiddelers wil graag trends maken: hij heeft een formule waarbij het gaat om puur, gezellig en Belgisch eten. Waterzooi, mosselen en huisgemaakte kroketten. In een aparte inrichting, lekker kitsch met zwarte kroonluchters en sanseverias. Gezelligheid troef voor een redelijke prijs.

uitstekend | Altijd vol, en na eindelijk een plaats te hebben bemachtigd is heel duidelijk waarom. De inrichting is formidabel, over werkelijk elk detail in de zaak is nagedacht en er ontstond ook bij ons een nostaligisch gevoel. Het eten is uitstekend, evenals de prijzen.(10-02-2006 S.S. te Utrecht)

uitstekend | Gezellig, hartelijk en bovenal smullen! De Antwerpse stoof was misschien iets te zoet, maar misschien hoort dat ook wel zo. Wat me het meest bijblijft is het vriendelijke personeel. Top.(02-01-2006 C. vd V. te Amsterdam)

Sint Bernardusstraat 12, Centrum, Maastricht. www.witloof.nl Belgisch / Eetcafé, Eten 7.5, service 8.0, decor 8.0, gem. prijs 3-gangen à la carte 22,50 euro

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens

2 DEBAT

Rechten van vrouwen

Het debat `Net zo goed vrouw` vindt plaats n.a.v. één van de milleniumdoelstellingen, namelijk dat in 2015 vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben. Het debat richt zich op de rechten van de vrouw in onder meer maatschappij, religie en beroepsleven. Bij het debat zijn verschillende maatschappelijke organisaties en personen aanwezig, zoals Stichting Pharos, moslimvrouw en activiste Inaam Al Jazaeri, de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), dominee Peronne Boddaert en Wilma Bergman.

Tijd: 19.00-22.00. Lokatie: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2. Inl: 071-5269111.

3 ARCHITECTUUR

Hank Onrust over Hendrik Wijdeveld

Tv-maker Hank Onrust vertelt over architect Hendrik Wijdeveld (1885-1987) en over zijn persoonlijke relatie met Wijdeveld. Daarbij zal de documentaire die Onrust in 1975 over Wijdeveld maakte, Plan the Impossible, worden getoond. In zijn utopische ontwerpen wist Wijdeveld zich herhaaldelijk aan te passen aan de stijl van het moment, waardoor zijn oeuvre te beschouwen is als een staalkaart van beeldopvattingen van de eerste helft van de vorige eeuw.

Aanvang: 21.00. Louis Hartloopercomplex, Utrecht. Toegang: 10,00 euro p.p. Aanmelden: architectencafe@xs4all.nl

4 LEZING

Het joodse bruidje

Journalist Bert Natter deed een opmerkelijke ontdekking over een van Rembrandts bekendste schilderijen, Het joodse bruidje. Volgens de meeste kunsthistorici staat op dit raadselachtige doek het bijbelse echtpaar Isaac en Rebekka, maar Natter kwam erachter dat de man op het schilderij de bijbelse Jefta moet zijn met zijn dochter, die op het punt staat door haar vader te worden geofferd. Vanavond vertelt Natter over zijn fascinerende speurtocht naar de betekenis van het schilderij.

Door: Bert Natter. Aanvang: 20.00. Aula Minderbroedersberg 4-6, Maastricht. Toegang gratis. Inl. 043-3883541 & www.sg.unimaas.nl

5 FILM

Me and you and everyone we know

Richard is schoenenverkoper en alleenstaande vader van twee zonen. Hij ontmoet videokunstenares Christine, die ook een taxi voor ouderen bestuurt. Ondertussen legt Richards zevenjarige zoon Robby contact met een onbekend persoon via het internet. Zo leert de bioscoopbezoeker de betekenis kennen van de mysterieuze code )) <> (( en van het woord `macaroni`. Deze film over een prille verhouding is een lofzang op de liefde en de fantasie.

Regie: Miranda July. Met: Miranda July, John Hawkes. In: 17 bioscopen. Kaarten 0900-9363 en www.belbios.nl

Oei Robby, wat zeg je nu?

6 POPPENTHEATER

Fred Delfgaauw

In de jubileumvoorstelling Meer is minder komt Fred Delfgaauw op met twee rode tassen. Daarin zit alles wat hij die avond nodig heeft. De poppenspeler staat vijfentwintig jaar op het toneel, alleen en toch weer niet, want zijn poppen, die hij liever tegenspelers noemt, houden hem gezelschap. Kant-en-klare poppen zijn het vaak niet. Uit de rode tassen haalt Delfgaauw lappen, bontjes, maskers. Gedrapeerd om een arm of hand, in magisch licht gedompeld, komen zij tot leven. Het is een vorm van theater die je maar zelden ziet.

Aanvang: 20u30.Theater Bellevue Amsterdam. Res: 020-5305301. Inl. www.delfgaauw.nl

7 FILM

Enron: the Smartest Guys in the Room

Alex Gibney is er met Enron: the Smartest Guys in the Room in geslaagd een complex economisch onderwerp overtuigend voor een groot publiek neer te zetten. En meer dan dat: insiders komen aan het woord, hij heeft video`s van binnen het bedrijf in handen gekregen en alle hoofdpersonen - Lay, maar ook de mede-hoofdrolspelers Jeffrey Skilling en Andrew Fastow - worden goed uitgetekend.

Regie: Alex Gibney. In: Movies, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Louis Hartlooper, Utrecht.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens