www.nrc.nl

Weekkrant. Op de scholierensite een nieuwe weekkrant met een selectie uit de krant. Deze week onder meer artikelen over Turkije en de Zuid-Afrikaanse regisseur die een Oscar won met zijn film.

Armerkez winkelcentrum. Etiler Istanbul, Turkije. 12-10-04 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Weinig landen in Europa moderniseren zo snel als Turkije. De economie groeit, de mensen worden rijker en het opleidingsniveau van jongeren schiet omhoog. Die jonge generatie stort zich op de Europese cultuur: ze leren Engels, gaan het internet op en zien het Europese individualisme als ideaal. Vooral in steden als Istanbul staan jonge vrouwen op die niet meer klakkeloos aannemen wat ouders of de imam zeggen. Correspondent Bernard Bouwman sprak met Ayse (28) en Asli (25) in een overvol café. Allebei geen maagd meer, maar als hun vriendje thuis belt, is het crisis.

Verder in de weekkrant een analyse van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart en artikelen over de groeiende middenklasse in Rusland, zangles voor rockers, de functie van leeuwenmanen, de relatie tussen milieukwesties en conflicten tussen landen, een interview met de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood die een Oscar won, een oordeel over Damian Marley die hits van zijn vader Bob zingt en het antwoord op de vraag of er bij mensen een relatie bestaat tussen hersenomvang en intelligentie.

Columns. Janneke Wijkmans neemt de lezer in haar column mee naar een duistere plek in Nijmegen, de stad waar zij psychologie studeert. 'Een jongen met lang haar lacht naar je en vraagt: 'Hey, what's up, you want coke?' (...) Lieve, angstige, onwetende scholier, maak je geen zorgen. Engelse boeken, colleges en professoren kunnen wellicht beangstigend zijn, maar de feesten zijn just great!'