Volop winters

Het is volop winter in Nederland. Op de weerkaart zien we een winterse luchtdrukverdeling met een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor waait bij ons een oostenwind waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Vooral in de nacht en vroege ochtend is het behoorlijk koud.

Het weerstation Twente heeft inmiddels twee nachten met 10 graden vorst gehad. Sinds 1951 worden hier waarnemingen verricht en is het in de tweede decade van maart nog nooit zo koud geweest.

Toch kan het in maart nog kouder worden. Vorig jaar daalde het kwik in Marknesse boven een sneeuwdek van ongeveer 30 centimeter tot 20.7 graden.

Ook komende nacht wordt het weer koud met 2 graden in Zeeland tot 8 in het oosten. Vooral in het westen komt wat meer (hoge) bewolking voor. Morgen is er veel ruimte voor de zon in de oostelijke helft van het land. Boven midden en west-Nederland vinden we een aantal wolkenvelden terug. Het blijft droog en in de middag wordt het 2 à 3 graden in Groningen tot 5 in het zuidwesten.

Woensdag en donderdag trekken enkele wolkenvelden over het land en krijgt de zon veel minder ruimte om door te breken. Misschien dat er uit de bewolking een winterse bui valt. Vooral op donderdag is dat mogelijk in bijvoorbeeld Groningen en Friesland. In de nachten blijft het licht vriezen, overdag komt de temperatuur rond een graad of 5 uit.