Vijandige overname in Duitse farmaciesector

Familieconcern Merck (farma en chemie) uit Darmstadt wil farmacieconcern Schering uit Berlijn overnemen. Schering is niet van de avances gediend. Mocht het toch tot een overname komen, dan ontstaat het grootste farmacieconcern in Duitsland en een middelgrote speler op de wereldmarkt.

Merck heeft vanochtend een bod van 77 euro per aandeel op Schering uitgebracht. Met een totale waarde van 15 miljard euro ligt het bod ongeveer twintig procent hoger dan de gemiddelde beurswaarde van Schering in de afgelopen drie maanden.

Bestuursvoorzitter Hubertus Erlen van Schering heeft het aanbod dit weekeinde al afgewezen, nadat Merck het bod in een intentieverklaring had aangekondigd. 'We denken dat onze perspectieven als onafhankelijk bedrijf beter zijn. Als het bod wordt uitgebracht, zullen we het onze aandeelhouders niet aanbevelen.' Volgens Erlen hebben de concerns niet met elkaar onderhandeld, volgens Merck hebben er wel gesprekken plaatsgevonden.

Merck is met een omzet van 5,87 miljard euro een fractie groter dan Schering, dat in 2005 een omzet van 5,31 miljard boekte. De aandelen van Merck zijn grotendeels in handen van de familie van de oprichter. Het bedrijf maakt deel uit van de midcap-index MDax. Schering is genoteerd in de index voor hoofdfondsen, Dax.

De farmacie-tak van Merck is volgens analisten te klein om op den duur als zelfstandige eenheid te overleven. Het financieel sterke bedrijf heeft in de afgelopen jaren vooral geprofiteerd van de snelgroeiende vraag naar vloeibare kristallen voor beeldschermen.

De twee bedrijven maken uiteenlopend medicijnen. Volgens Schering is dat een nadeel omdat een overname geen synergie-effecten met zich mee zou brengen. Schering produceert onder andere medicijnen tegen kanker. Bekend is Betaferon, een middel ter bestrijding van multiple sclerose.