Verzet tegen Franse arbeidswet houdt aan

Franse studenten en vakbonden hebben nieuwe acties aangekondigd na een televisieoptreden van premier Dominique de Villepin gisteravond. De premier zei daarin vast te houden aan een omstreden flexibilisering van de arbeidswet voor jongeren.

De regering staat onder druk door het groeiend verzet, waarin studenten de hoofdrol spelen. Zaterdag vroeg ontruimde de politie de Sorbonne. De universiteit was voor het eerst sinds 1968 enkele dagen bezet. Studentenbonden en vakbonden hebben opgeroepen tot nieuwe landelijke demonstraties. Vorige week gingen 400.000 mensen de straat op.

De bonden die worden gesteund door de oppositie, eisen dat de regering afziet van invoering van een nieuw arbeidscontract dat werkgevers het recht geeft om jongeren onder de 26 jaar in de eerste twee jaar zonder opgaaf van de redenen te ontslaan. Zij menen dat hij daarmee hun bestaanszekerheid aantast. Volgens Villepin de uitkomst van het conflict van cruciaal belang voor de vraag of Frankrijk in staat is 'noodzakelijke maatregelen' door te voeren om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Die ligt nu rond de 22 procent - een van de hoogste percentages in Europa.

Als tegemoetkoming bood Villepin aan met de sociale partners te gaan praten over extra sociale garanties voor jongeren.