Veiling Centraal Museum succesvol

De veiling van werken uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht heeft ruim 174.000 euro opgebracht, exclusief het opgeld van twintig procent. In totaal werden gisteren door veilinghuis Sotheby's circa 750 kunstwerken verkocht die niet meer pasten binnen de collectie van het Centraal Museum.

Alle aangeboden werken werden verkocht, vaak voor een veelvoud van de - zeer lage - richtprijzen. Vooral voor hedendaagse kunst bleek de belangstelling groot. Zo bracht een schilderij van Eduardo Arroyo dertienduizend euro op, drie maal de richtprijs. Een doek van Antonio Segui uit 1968 werd verkocht voor 11.500, ook ver boven de richtprijs van vijf- tot zevenduizend euro. Het hoogste bedrag, zestienduizend, werd geboden voor het schilderij Gezicht op Middelburg van Han van Klinkenberg. De waarde van dat schilderij was veel hoger geschat op dertig- tot vijftigduizend euro. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het aankoopbudget van het Centraal Museum.

Het Centraal Museum heeft in totaal 1400 kunstwerken uit het depot afgestoten. Al deze stukken zijn, volgens de Leidraad voor het afstoten van museale objecten (LAMO) van de Nederlandse Museumvereniging, eerst aangeboden aan andere musea. Voor deze musea zijn de kunstwerken een gift, al werden per voorwerp wel 'administratiekosten' van honderd euro in rekening gebracht. Voor sommige kunstwerken bleek dat bedrag hoger dan de geschatte waarde. Zo zou de onkostenvergoeding voor een map met 32 houtsneden van Julie de Graag, geschat op honderd tot honderdvijftig euro, oplopen tot 3.200 euro. Museumgouda, dat interesse had voor de grafiekmap, zag vanwege de hoge kosten af van overname. Op de veiling bracht de map uiteindelijk 2.800 euro op.

Bijna de helft van de werken die het Centraal Museum wilde afstoten krijgt een plek in de collecties van andere Nederlandse musea. De bekendste namen ontbraken daarom gisteren op de veiling. Werken van onder meer Kees van Dongen, Joseph Beuys en Jean-Michel Basquiat waren al door andere musea uit het aanbod gevist.