Tulpen sieren de Tefaf-hallen

De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht trekt tot nu toe twintig procent meer bezoekers dan vorig jaar. 169 privé-jets landden op vliegveld Beek voor een 'private viewing'.

Stand van Peter Finer. Foto Loraine Bodewes Bodewes, Loraine

Tijdens de eerste vier dagen van de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf Maastricht zijn onder meer werken van Léger, Picasso en Miró, Rembrandt, Van Ostade en Cranach verkocht. Dit heeft de organisatie van de beurs gisteren bekendgemaakt. In de afdeling Moderne & Hedendaagse kunst verkocht Richard Gray Gallery uit Chicago La Joconde aux clés van Fernand Léger voor omgerekend 830.000 euro. In de categorie Klassieke Kunst verkocht galerie Jean-David Cahn uit Basel een levensgroot Grieks beeld uit de 4de tot 3de eeuw dat mogelijk Aphrodite voorstelt. Zij bracht 440.000 euro op.

De 19de editie van Tefaf trok tot en met afgelopen zondag 31.500 bezoekers van over de hele wereld, een stijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Onder de bezoekers bevonden zich vertegenwoordigers van diverse topmusea, waaronder het Metropolitan Museum of Art (MoMa) in New York, het Getty Museum (Los Angeles), National Gallery of Art (Washington), Musée du Louvre (Parijs) en Musée d'Orsay (Parijs).

In de grote entreehal van congrescentrum MECC worden bezoekers van de beurs meteen verwelkomd door het portret van Anna Six-Wymer dat onlangs door het Rembrandt Research Project is bestempeld als toch (deels) van de hand van Rembrandt. Thema dit jaar is de 'Salmon Parrot', een oranje-gele parkiettulp. Het motief van de tulp wordt overal in de aankleding herhaald, waardoor de wanden en de 'straten' een warme uitstraling hebben gekregen.

Vorig jaar verhinderde zware sneeuwval de komst van veel 'private viewers' op de eerste, besloten beursdag. Ditmaal konden de privéjets echter ongestoord landen op vliegveld Beek. In vier dagen landden in totaal 169 privéjets. Op de besloten dag is het dan ook zichtbaar drukker dan vorig jaar. De deelnemende galeries en antiquairs, die van overal zijn gekomen met hun topstukken, hebben kosten noch moeite gespaard om het werk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen: donkere muren of juist heel licht, met geraffineerd geplaatste schijnwerpers om de kunst optimaal uit te lichten. Niet alleen de uitgestalde kunstwerken zijn prachtig, ook sommige bezoekers zijn door hun boeiende creaties in wandelende kunstwerken veranderd.

De totale beursoppervlakte is dit jaar uitgebreid met 10.000 m2. De deelnemers zijn in sectoren verdeeld: schilderijen en grafiek, moderne kunst, antiek, Oudheidkundige objecten en Egyptische kunst, Verluchte en antieke boeken, en een kleine sectie juwelen.

De organisatie van Tefaf verwacht in totaal 71.000 bezoekers op deze 19de editie, die nog duurt tot en met 19 maart. De komende dagen zal er nog levendig worden gehandeld. Maar Anna Six-Wymer is de grote overwinnaar: zij is het enige kunstwerk dat niet te koop is.

    • Marion van Eeuwen