Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de zitting vandaag in de Tweede Kamer van de parlementaire commissie over fouten in het tbs-beleid. In de avonduitzending zal de zaak van de vorig jaar ontsnapte tbs'er Wilhelm S. worden gevolgd die tijdens zijn ontsnapping in juni vorig jaar een moord pleegde. Ned.3, 22.20-22.00u.

Presentator Hans Goedkoop en op de bank de juryleden Ronald Giphart en Elsbeth Etty vanavond aan de vooravond van de Boeklenweek in De Avond van de Grote Boekenquiz.In de quiz gaan schrijvers en lezers met elkaar de strijd aan. Met o.a. de schrijvers Kristien Hemmerechts, Arthur Japin en Abdelkader Benali, Jan Brokken en Annejet van der Zijl, Saskia Noort, Simon de Waal en Tomas Ross tegen het lezersteam, geselecteerd via een wedstrijd op internet en in bibliotheken. Opvallend aspect aan de quiz is het grote aantal visuele vragen. Maarten 't Hart is eregast. Ned.3, 20.20-22.00u. Presentaor Hans Goedkoop met juryleden Ronald Giphart en Elsbeth Etty Jansen, Leendert

documentaire

De toekomst: The greatest show on earth. In deze tiende aflevering over aspecten van de toekomst aandacht voor megawinkels. Funshoppen is nu al de populairste vrijetijdsbesteding en verwacht wordt dat Nederlanders in 2020 steeds meer zullen winkelen in zogenaamde megamalls. Alle vormen van vertier en vermaak zullen onder één dak samengebracht worden: van winkels en theaters tot casino's, pretparken en stranden, het zal allemaal te vinden zijn in de megamall. Een glimp van die toekomst is nu al te zien in het Canadese Edmonton, waar Iraanse broers het concept van de Oriëntaalse bazaar tot in uiterste consequentie hebben doorgevoerd. De beveiligingsdienst houdt de stromen bezoekers met behulp van 220 bewakingscamera's in de gaten. Ned.3, 19.45u.20.20u.

Real story with Fiona Bruce. Presentatrice Fiona Bruce praat met Britse toeristen die tijdens hun vakantie een aanslag hebben meegemaakt en zich in de steek gelaten voelen door de regering en de verzekeringsmaatschappijen. BBC1, 20.30-21.00u.

Göring in Neurenberg. Eerste deel van een portret van Hermann Göring. Na de zelfmoord van Hitler en Goebbels werd nazi-kopstuk Hermann Göring het middelpunt van het Internationaal Militair Gerechtshof van Neurenberg in 1946. Op 1 oktober werd Göring over de hele lijn schuldig bevonden en veroordeeld tot de strop. Göring maakte twee uur voor z'n terechtstelling zelf een einde aan zijn leven met een blauwzuurcapsule. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Die grossen Kriminalfälle: Schmökel - Der Mörder am Gartenzaun. Frank Schmökel, meervoudig veroordeeld voor seksuele delicten, slaagt er tot zes keer toe onder zijn straf uit te komen. Bij zijn laatste poging in 2000 werd een grootscheepse zoekactie opgezet om de man weer achter tralies te krijgen. ARD, 21.00-21.45u.

Dokument: Een familie van vaders. Na de echtscheiding verliezen veel vaders ongewild het contact met hun kinderen. Wanhopige vaders voeren in Zorrokostuum actie om dit omgangsonrecht te bestrijden. Ned.1, 22.55-23.50u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gesprek met schrijfster Heleen van Royen en met mensen die geplaagd worden door psychoses. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is Yorick van Wageningen, een van de weinige succesvolle Nederlandse acteurs in de VS, en trots is op zijn nieuwe film The New World. Verder mode-ontwerper Percy Irausquin wiens werk door veel bekende Nederlandse vrouwen wordt gedragen en entertainmentjournalist Cornald Maas die nog even terug kijkt op het Nationaal Songfestival. Ned.3, 19.00-19.45u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de hoofdrolspelers in de musical Cabaret Ara Halici en Pia Douwes en advocaat Pim de Vos, de raadsman van Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij onthult waarom zijn cliënt een afkoopsom aan het Koninklijk Huis zou hebben gevraagd. Talpa, 23.15-0.30u.

kunst & muziek

Klassiek: De lange reis van Christiaan Bor. Herhaling uit 1986 van de uitzending over de oprichter van Het Reizend Muziek Gezelschap violist Christiaan Bor. In de uitzending registraties van concertgedeelten, die zijn opgenomen tijdens een festival in het buitenland en in het Amsterdamse Odeon theater. De muziek wordt afgewisseld door gesprekken met Christiaan Bor. Ned.3, 0.00-1.05u.

Film 2006. Vanavond onder anderen met Steve Martin in de remake van The Pink Panther; de film V for Vendetaa en de Zuid-Afrikaanse film Tsotsi. BBC1, 0.15-0.45u.

informatief

Rader. Na de uitzending van vorige week over de honden-bio-industrie in het voormalig Oostblok, deze week aandacht voor de Nederlandse handelaren en de Nederlandse dierenartsen die deze mens- en dieronterende handel in stand houden. Verder aandacht voor de nieuwe boeteregeling van de Nederlandse Spoorwegen, die sinds oktober 2005 van kracht is. Als een reiziger zonder kaartje de trein instapt, betaalt hij 35 euro boete plus de volledige ritprijs. Niemand ontkomt aan deze strenge regeling. Ned.2, 20.30-21.05u.