Televisie Film van de dag

Goodbye Lenin! Goodbye Lenin! Was dé arthouse hit van 2002, niet alleen in Nederland maar internationaal. Het verhaal van de jonge Ossi wiens communistisch-idealistische moeder net voor de Wende in coma raakt en pas maanden later wakker wordt, raakte kennelijk niet alleen een snaar in Duitsland. Toch gaf de film vooral daar aanleiding tot deftige beschouwingen over 'Ostalgie', de Oost-Duitse variant van heimwee naar de oude heilstaat. Als dat gevoel in Duitsland al bestond, dan speelde regisseur Wolfgang Becker daar vederlicht mee. Om zijn moeder de ondergang van haar droomwereld te besparen, moet Alex (doorbraakrol van Daniel Brühl) op zoek naar oude spullen waar zijn moeder altijd zo dol op was, merkaugurken, koffie uit een gouden pak. En ze wil natuurlijk ook graag het oude vertrouwde DDR-journaal zien.(Wolfgang Becker, 2002, Duitsland), Arte, 0.10-2.05u.Bas BlokkerGoodbye Lenin! Was dé arthouse hit van 2002, niet alleen in Nederland maar internationaal. Het verhaal van de jonge Ossi wiens communistisch-idealistische moeder net voor de Wende in coma raakt en pas maanden later wakker wordt, raakte kennelijk niet alleen een snaar in Duitsland. Toch gaf de film vooral daar aanleiding tot deftige beschouwingen over 'Ostalgie', de Oost-Duitse variant van heimwee naar de oude heilstaat. Als dat gevoel in Duitsland al bestond, dan speelde regisseur Wolfgang Becker daar vederlicht mee. Om zijn moeder de ondergang van haar droomwereld te besparen, moet Alex (doorbraakrol van Daniel Brühl) op zoek naar oude spullen waar zijn moeder altijd zo dol op was, merkaugurken, koffie uit een gouden pak. En ze wil natuurlijk ook graag het oude vertrouwde DDR-journaal zien.

Uit Goodbye Lenin! scene uit de film Goodbye Lenin

(Wolfgang Becker, 2002, Duitsland), Arte, 0.10-2.05u.

Bas Blokker

    • Bas Blokker